Libya'da Mevlit Kandili Meydanlarda Kalabaliklar Tarafindan Kutlandi

Basbakan Abdulhamid Dibeybe, Sehitler Meydani'ndaki Mevlit Kandili kutlamalarina katildi.

Libya'nin baskenti Trablus'ta Hazreti Muhammed'in dünyaya geldigi gün olan Mevlit Kandili idrak edildi.

Trablus'taki Sehitler Meydani'nda toplanan kalabalik, ilahiler söyledi, salavatlar getirdi ve tütsüler yakti.

Meydandaki kutlamalara geleneksel kiyafetlerle katilan Basbakan Abdulhamid Dibeybe, halki selamladi, kandillerini kutladi ve onlarla sohbet etti.

Baskentteki Cezayir Meydani'nda bir araya gelen zaviye mensubu çok sayida Sufi de salavatlar getirip ilahiler söyleyerek buradan Sehitler Meydani'na kadar yürüdü.

- Kutlamalara katilmak için Fizan'dan Trablus'a geldi

Libya'nin güney bölgesi Fizan'dan etkinlige katilan Abdüsselam es-Sifetti (46), AA muhabirine yaptigi açiklamada, Mevlit Kandili dolayisiyla zaviyelerdeki Sufi anmalarina katilmak için Trablus'a geldigini söyledi.

Sifetti, "Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa, salat ve selam ona olsun, bizden önce Allah katinda sevgili idi. Böylece biz de onu sevdik. Onun yolunda ve izinde olmayi, birbirimizi sevmeyi ve merhamet etmeyi Allah'tan diliyoruz. Bu dini münasebetler vesilesiyle Allah'tan, Libyalilari bir araya getirmesini, kalplerini yakinlastirmasini, haset ve nefreti uzaklastirmasini niyaz ediyoruz." diye konustu.

Nureddin Ali Greyra (55) da günlerdir Mevlit dolayisiyla zaviyelerde Hazreti Muhammed'i anma programlari düzenlediklerini kaydederek, sunlari söyledi:

"Bugün burada sevgilimiz, sefaatçimiz, nebimiz Hazreti Muhammed'in -salat ve selam ona olsun- dogumuna iliskin kutlamalara katilmak için toplandik. Dün gece El-Bagdadi Kissasi okuduk ve Naga Camisi'nde zikir yaptik. Bu aksam da Sagira Zaviyesi'nde yarin ise Tacura'da toplanacagiz. Libyalilar olarak tüm sehirlerimizde ve sokaklarimizda Mevlidi Nebi'yi kutluyoruz."

- Libya'da Mevlit Kandili'ne özel lezzet "âside"

Her yil Libya genelinde Mevlit Kandili kutlamalari için günler öncesinden hazirlik yapiliyor.

Aksamlari sokaklarda sik sik havai fisekler atilirken, evlerde de özel sofralar kuruluyor, zaviyelerde ilahi ve zikirler irat ediliyor.

"Âside" adi verilen ve genellikle bugday unu, tereyagi ve bal kullanilarak yapilan helva türü geleneksel lezzet de bugüne özel olarak sofralari süslüyor.???????

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile