CİHAD NASR - Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesi sonrası oluşan 3 ayrı hükümetin bulunduğu Libya'da hakimiyet çekişmeleri devam ediyor.
Eski Senusi hanedanından İdris bin Abdullah Abid ile iş adamı Abdulbasit Katit arasında başkanlık için çekişmelerin başlamasıyla ülkedeki rekabet farklı bir şekle bürünmüş durumda.
BM'nin 2018 yılında ülkede bir başkanlık seçimi yürütülmesini planladığı ülkede ekonomik, siyasi ve toplumsal barış konusunda çöküş olmasına rağmen hala ülkedeki siyasi figürler arasında koltuk yarışı söz konusu.
- Senusi'nin önerisi
Muammer Kaddafi'nin 1969'a kadar devam eden krallığa son vermesinin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen devrik Kral İdris'in amcasının oğlu İdris bin Abdullah Abid kendisini yeni dönemin adayı olarak ilan etmişti.
Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında kendisini Libya'daki geçiş sürecinin adayı olarak açıklayan Senusi, İtalya'dan kazanılan bağımsızlık sonrasındaki ilk Libya anayasasının tekrar yürürlüğe konmasını istemesine rağmen yönetim biçimi konusunda seçimi halka bırakacağını söylüyor.
Kaddafi'nin yönetime gelmesinin ardından yıllarca İtalya'da sürgünde yaşayan Senusi, 'Libya'da en etkili ve herkesin razı olacağı çözümün güvenli yolu 1951 anayasasına dönmektir. Bu anayasa Libya'nın varlığını, anayasal ve kanuni varlığını temsil eden anayasadır.' dedi.
Senusi'nin önerisinin ise siyasi, tarihi ve toplumsal yönleri olan, milli, herkesin onay vereceği, şuan ki çatışmada taraf olmayan bir lider gözetiminde değerlendirilmesi gerekirken, Senusi bu özellikleri haiz kişi olarak kendisini görüyor.
Önerisinde ülkedeki güvenlik ve ekonomik durumlara bir çözüm sunmayan Senusi, seçimleri gerçekleştirmede güvenlik zorluğuna da dikkat çekiyor.
- Katit'in önerisi
Libyalılar tarafından 'Libya'daki Amerikalı adam' olarak adlandırılan Katit, iş adamı olması sebebiyle ağırlıklı olarak ekonomiye ağırlık veriyor ve siyasi gelişmelerin sonucu olan ekonomik krizden çıkmak isteyen bazı Libyalıları yanına çekmeye çalışıyor.
Ülkedeki hükümetleri ve meclisleri, onların desteğini kaybetme ihtimalini gözardı ederek eleştiren Katit, Libya'daki tarafların Mısır, Katar ve BAE gibi ülkelere göre politikalar uygulayarak Libya'nın geleceğinde söz sahini olmak istediğini öne sürerken kendisini de ABD'nin müttefiki olarak lanse ediyor.
Kaddafi'ye karşı devrime 10 milyon dolar destekte bulunduğunu öne süren Katit, Libya'daki sorunun hükümetlerin tecrübesizliği ve ismini vermediği taraflarca oluşturulan krizler olduğunu ifade etti.
Katit, ayrıca 25 Eylül'de Libyalılara Trablus'taki Tahrir Meydanına çıkarak kendisine ülkeyi yönetime konusunda destek vermeleri çağrısı yaptı.
Öte yandan Katit, Libyalılar tarafından eski Dünya Yahudi Kongresi başkanı Edgar Bronfman'ın kızı ile evli olmasından dolayı eleştirilere maruz kalıyor, ayrıca kendisinin Libyalıların gördüğü gibi bir işadamı olduğu ve siyasetle alakası olmadığı tezini ispat etmekte zorluk çekiyor. Ayrıca Libyalılar kriz halindeki bir ülkede güçlü bir yöneticiye ihtiyaç duyulduğunu ancak Katit'in yönetim konusunda tecrübesiz olduğunu düşünüyorlar.
Libya'da Siyasi Çekişme Boyut Değiştiriyor
Eski Senusi hanedanından İdris bin Abdullah Abid ile işadamı Abdulbasit Katit arasında başkanlık için çekişmelerin başlamasıyla ülkedeki rekabet farklı bir şekle bürünmüş durumda.