Dairi, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Libya toplantısında yaptığı konuşmada, Libya'da silahlı terörist grupların yerleşmeye ve petrol ihracatı yapılan limanları tehdit etmeye başladığını söyledi.
Libya'da artan terörün bölge barış ve güvenliğini tehdit ettiğini kaydeden Dairi, uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
Dairi, "Libya, ulusal ordusunun kapasitesini artırmak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor. Terörizmle mücadele etmek için silah ambargosunun kaldırılması ve ordumuzun gerekli ekipmanı edinebilmesi gerekiyor. Eğer silah alamazsak ve ordumuza gerekli eğitimi sağlayamazsak bundan aşırılıkçılar yarar sağlar" dedi.
Libya'da aşırılık yanlılarının güçlenmesinin bölgenin güvenliği için olumsuz etkileri olabileceği uyarısı da yapan Dairi, "Biz, Ensar el-Şeria ve IŞİD'le mücadele için ülkemize uluslararası müdahale edilmesi çağrısı yapmıyoruz. Bununla birlikte uluslararası desteğin yokluğunda Libya hükümeti, Mısır'dan bu mücadele için yardım istedi" diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi, 2011'de ülkede iç savaşın başlaması üzerine Libya'ya silah ambargosu kararı almıştı.
-BMGK tasarısı bugün üyelere dağıtılacak-
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de Konsey'de yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını istedi.
Hükümet karşıtı muhaliflere deniz yoluyla silah ulaştırılmasına da ambargo uygulanmasını isteyen Şükri, bu maddeleri içeren BMGK karar tasarısının Ürdün tarafından Konsey üyelerine dağıtılacağını söyledi.
BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanarak yaptığı açıklamada, Libya'daki siyasi mücadelelerin IŞİD için elverişli bir ortam oluşturduğunu vurguladı.
IŞİD tarafından 21 Mısırlının öldürülmesinin ve petrol tesislerine yönelik saldırıların örgütün Libya'da daha fazla hareket kabiliyeti kazandığını gösterdiğini kaydeden Leon, güvenlik boşluğundan da IŞİD'in yararlandığını ifade etti.
Toplantının ardından BMGK üyeleri, hazırlanan karar tasarısına ilişkin görüşlerini paylaşmak için kapalı oturumda bir araya geldi.
Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellenmişti.
Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.
Libya'daki Olaylar Bm Güvenlik Konseyi'nde Görüşüldü
Libya Tobruk Temsilciler Meclisi Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dairi, IŞİD ile mücadele edebilmek için BM Güvenlik Konseyi'nden Libya'ya uygulanan silah ambargosunu kaldırmalarını istedi.