Libya'dan Arap Birliği'ne Olağanüstü Toplanma Talebi

Libya'nın doğusunu kontrol eden Tobruk hükümeti, terör örgütü DAEŞ'in Sirte kenti ve diğer bölgelerde gerçekleştirdiği katliamları engellemek için gereken önlemlerin alınması amacıyla Arap Birliği'ne daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplanma talebinde bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Halli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Genel Sekreterlik, Libya'dan, bu konuda önlem alınması için daimi temsilciler düzeyinde toplantı düzenlenmesi yönünde resmi bir talep aldı" dedi.

Halli, Genel Sekreterliğin, Arap Birliği'nin halihazırda başkanlığını yürüten Ürdün ve diğer Arap ülkelerle, yapılması beklenen toplantının tarihini belirlemek için gerekli müzakereleri yürütme hazırlığında olduğunu ifade etti.

Libya geçici hükümeti, dün Birleşmiş Milletler'i (BM), DAEŞ'in 2 günden beri Sirte kentinde işlediği suçlar karşısında sessiz kalmakla suçlamış, örgütün kentte işlediği suçlar kapsamında en az 30 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Ülkede son bir yıldır, biri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) diğeri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından siyasi birlik sağlanamamış, rakip grupların arasında çatışmalar baş göstermişti. Geçen yıl emekli General Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Hafter ile birlikte hareket eden bir grup milletvekili Tobruk'a giderek MGK'dan bağımsız bir meclis ve hükümet kurduklarını açıklamışlardı.

Başkent'teki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar ülkede istikrarsızlığın derinleşmesi endişelerine yol açıyor.

Öte yandan terör örgütü DAEŞ, Kaddafi taraftarlarının güçlü olduğu Sirte kentini kontrol ettiğini duyurmuştu. Terör örgütü, Libya'da Etiyopyalı olduklarını açıkladığı bir grup Hristiyan işçinin katledildiğini gösteren video görüntüsünü yayımlamıştı. Görüntüde DAEŞ militanlarının 15 işçiyi Libya'nın güneybatısında yer alan Fizan bölgesinde makinalı tüfeklerle, 12 işçiyi ise ülkenin doğusunda bulunan Berka bölgesinde bıçaklarla katlettiği gözlemleniyor.

Libya'da 12 Şubat 2015'te kaçırılan 21 Mısırlı Kıpti'nin DAEŞ militanları tarafından infaz edildiğine dair görüntüler de 16 Şubat'ta yayınlanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile