Libya Devlet Yüksek Konseyinden 'Referandum' Açıklaması

Konsey üyelerinin, BM Libya Özel Temsilcisi Selame'ye gönderdiği yazıdan: 'Anayasa taslağı, hazırlık komisyonunun onayının ardından halkın mülkiyetine geçmiştir, artık onu kabul etme ya da reddetme konusunda karar verecek olan halktır'.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, hazırlanan anayasa taslağının, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde halkoylamasına sunulması konusundaki kararlılığını yineledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhli'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'yle başkent Trablus'ta gerçekleştirdiği görüşmede Libya siyasi anlaşmasındaki düzenlemeler ele alındı.

Konsey üyeleri, görüşmenin ardından Selame'ye gönderdiği yazıda, "Anayasa taslağı, hazırlık komisyonunun onayının ardından halkın mülkiyetine geçmiştir, artık onu kabul etme ya da reddetme konusunda karar verecek olan halktır." ifadesini kullandı.

Geçiş sürecinde dördüncü aşamaya girmenin ülkedeki kaos halinin devam etmesi anlamına geleceğini vurgulayan üyeler, seçimlerin başarıyla yapılabilmesi için şartların oluşturulmasının referandum için de gerekli olduğunu kaydetti.

BM'nin sunduğu eylem planına göre Libya'da 2018 sona ermeden seçim yapılması planlanıyor.

Libya'da, anayasa komisyonu nihai anayasa taslağını Temmuz 2017'de onamıştı. Söz konusu taslak, Libyalıların isteklerini karşılamadığı ve merkeziyetçiliği güçlendirdiği gerekçesiyle bazı aktivistler ve siyasetçiler tarafından eleştiriliyor.

- Libya'daki siyasi tıkanıklık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Eylül 2017'de üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile