Libya'nın Kimyasal Silahlarının İmhasının Tamamlanması

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, ülkesinin kimyasal silah kalıntılarından kurtulmasının, Libya'yı destekleyen ülkelerin çabalarının başarıyla sonuçlanması neticesinde gerçekleştiğini söyledi.

Libya resmi haber ajansına açıklamalarda bulunan Seyyale, uluslararası toplumun, söz konusu kimyasal silahların depolandığı yerin çevreye zarar vermeyecek şekilde temizlenmesi için Libya'ya teknik ve lojistik destek sunma sözü verdiğini belirtti.

Seyyale, uluslararası toplumun ülkesini desteklemesinin, Libya'ya, kimyasal silahlarını imha etmek için ulusal programını uygulamaya devam etme fırsatı verdiğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Seyyale, Libya'nın son kimyasal silah kalıntılarından kurtulmasının sadece Libyalıları ilgilendirmediğini ve komşu ülkeleri de kapsadığını sözlerine ekledi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü dün, 2016'da Almanya'ya taşınan Libya'nın son kimyasal silahlarının imha edildiğini açıklamıştı.

Üzümcü, Almanya'nın Münster kentindeki GEKA kimyasal silah imha merkezinde gerçekleşen törende yaptığı açıklamada, "Bugün yaşananlar silahsızlanma ve uluslararası güvenlik için tarihi bir fırsattır." demişti.

Libya'nın kimyasal silahlarını imha sürecinin tamamlandığını dile getiren Üzümcü, "Sıra dışı bir operasyon olan, Kategori 2'de yer alan yaklaşık 500 ton kimyasal silahın imha ve yok edilmesi güçlü bir uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu gösterdi. Libya operasyonu, KSYÖ'nün sloganı olan 'Dünyanın kimyasal silahlardan arındırılması için hep birlikte çalış' örneğini gösterdi." ifadelerini kullanmıştı.

Libya, daha önce "Kategori 1 ve 3" kimyasal silahlarını tamamen imha etmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 22 Temmuz 2016'da Libya'nın kimyasal silahlarının ülke dışında imhasına yardım edilmesi kararını onaylamış, geriye kalan "Kategori 2"de yer alan kimyasal silahlar Almanya'nın Münster kentindeki GEKA kimyasal silah merkezine taşınmıştı.

Libya, ülkedeki kimyasal silahların imhasını içeren Kimyasal Silahlar Konvensiyonu'nu 2004'te imzalamış ancak 2011'deki devrimin ardından imha işlemleri sekteye uğramış, daha sonra 2012'de tekrar çalışmalara başlanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile