Likya Birliği Meclisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Devredildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından restorasyon çalışmaları yapılan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti’nde bulunan Likya Birliği Meclisi Başkan Cemil Çiçek tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Antik Anadolu'nun en büyük meclisleri arasında yer alan ve 2008 yılında restorasyon çalışması için TBMM’ye devredilen Kaş'taki Patara Antik Kent'te bulunan Likya Birliği Meclisi’ndeki çalışmalara tamamlandı. Yapılan protokol gereği restorasyon sürecinde TBMM devredilen Likya Birliği Meclisi yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Devir teslim töreni TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ertuğrul Günay arasında yapıldı. Törende kısa bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski eserlerin restorasyonu ve ortaya çıkarılmasının bilimsel yöntemlerle yapıldığını söyledi.

Bazı eserlerin restorasyonunun gelişi güzel yapıldığını belirten Cemil Çiçek, “Özellik Osmanlı Selçuklu yapılarında eskisinden daha beter ediyoruz. Keşke yapılmasaydı diyoruz. Yeni baştan üstünde kaynak israfı yapıyoruz. Belli ki burada çok farklı bir yöntem uygulanmış. Bilim adamlarıyla beraber sadece sorumlu olan bu konuda bilgisi olabilecek kimler varsa önce tartışarak, yol haritasını çizerek güzel bir örnek ortaya koymuş oldular. Bunun da bundan sonraki çalışmalar bakımından önemli bir örnek teşkil edeceğini belirtmek istiyorum.” dedi.

Likya Birliği Meclisi’nin önemli bir eser olduğunu belirten Çiçek, “Anadolu medeniyetlerin beşiği diyoruz. Belli ki demokrasinin de beşiğidir. Buna sahip çıkmamız lazım. Şimdi millet olarak da biz demokrasimizi madem demokrasinin beşiğidir artık demokrasiyi beşikten çıkartıp, hayata intikal ettirmemiz lazım. İnşallah onu da yeni bir anayasayla yaparız diyorum. Onu yapmamız lazım. Değilse bugünkü tören anlamı itibariyle eksik olur. Milattan önce 8'inci yüzyılda demokrasinin beşiğiyse, şimdi bizdeki demokrasinin bu biçimde olması lazım. Zaman budanmalar olmuş. Ama bundan sonra inşallah olmayacak." diye konuştu.

Cemil Çiçek, TBMM olarak bundan sonraki restorasyon çalışmalarını iyi projeler gelmesi durumda da çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Dolmabahçe Sarayı olmak üzere, bazı saraylar ve köşklerin olduğunu ifade eden Çiçek, bunların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için de destek ayırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Bugünkü açılışa dünyadaki bütün parlamento temsilcilerini davet etmek istediklerini belirten Çiçek, “Ertuğrul Günay, öncülük ederse başkanlarını iyi bir hazırlıkla buraya davet edebiliriz. Maddi yükünü de biz karşılayabiliriz. Anadolu’nun nasıl bir coğrafya olduğunu, medeniyetin derinliklerinin nereye kadar gittiğini bütün dünyaya gösterilmesi açısından Türkiye’nin tanıtımı açısından iyi olur diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“ARKEOLOJİK ALANLARA AYIRDIĞIMIZ BÜTÇEYLE DÜNYA REKORU KIRDIK”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Likya Birliği Meclisi’nde yapılan restorasyonla Türkiye'nin bütün kültürlerin tarihi miraslarına nasıl sahip çıktığını, hiç birini ayırmadan sahiplendiğini ve geleceğe taşıdığını en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Kendi öz kaynaklarını da birleştirerek Türkiye’deki arkeolojik alanlara 2001-2002 yıllarında 2 milyon lira harcadıklarını belirten Günay, bu rakamın 2011 sonunda 48 milyon lira olduğunu ifade etti.

Günay, bu rakamın dünya çapında bir rekor olduğunu söyledi.

Türkiye’nin son yıllarda yurt dışına götürülen eserlerin toplanması konusunda güzel bir çalışma yaptıklarını belirten Günay, “Güzel çalışmaların, güzel sonuçlarını almaya başladık. Yunanistan Atina’dan önce demokrasinin bu topraklarda filizlendiğini gösteren çok özel varış mekanlarından bir tanesi. Sahip çıkmak, ayağa kaldırmak Anadolu kültürünün ne kadar eskiye gittiğini göstermek için güzel bir anlam taşıyor.” şeklinde konuştu.

LİBYA BİRLİĞİ MECLİSİ

Milattan önce 168-167 yılında kurulduğu öngörülen Patara Antik Kent'teki Likya Birliği Meclisi binasının 2000-2006 yıllarında yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan ve restore edilmesi amacıyla da 2008 yılında dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle TBMM'ye devredildi. Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan ışık'ın kontrolünde yaklaşık 50 kişinin görev aldığı restorasyon kazılarında çok sayıda imparator portresi, Likya Birliği Meclisi'nin kararlarının yer aldığı yazıtlar, üzerinde Mısır hiyeroglifli yazıt bulunan bir heykelcik, bir Herakles heykeli, mezarlar, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Antik Anadolu'nun en büyük meclisleri arasında yer alan mecliste restorasyon çalışmaları Ocak ayında tamamlandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile