Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir Açıklaması

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir Açıklaması

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şuan 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi imkânsız olduğunu söyledi. Özdemir enerji santrali yatırımlarının devam etmemesi halinde ise 2019 yılından sonra Türkiye’nin yurtdışından enerji ithal edecek duruma geleceğini ifade etti.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘Türkiye 2023: Büyüme Nereden Gelecek’ başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca’nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı ve YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için büyüme potansiyelini ve potansiyelin yakalanabilmesi için ihtiyaç duyulan adımları masaya yatırdı.

Panelde konuşan Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin 2023’e birçok sektörde büyüyerek gireceğini söyledi.

2023 hedeflerinin çok iddialı olduğunu belirten Aziz Torun, “500 milyar dolar ihracat hedefledik. Bu hedefi yakalamak için emek, sermaye ve teşebbüs unsurlarının birlikte olması gerekiyor. Türkiye’de insan kaynakları gelişmiş ama sermaye ve teşebbüse geldiğimiz zaman orada biraz sorun var” dedi.

Türkiye’deki girişimcilerin finansman ve mali konularda haksız bir durumla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Aziz Torun, “AVM işleten bir firmayız. Avrupa’daki şirketler yüzde 1-2 arasında kredi bulurken biz yüzde 5-6 arasında kredi bulabiliyoruz. Bu durum ülke riski ve siyasi istikrardan kaynaklanıyor. Bu durumu girişimciler hak etmiyor. Devlet bu girişimcilerin önünü açmalı. Devlet girişimcilerin yurt içi ve yurt dışında önlerini açmalı. Şirketler bir sonraki nesiller tarafından da yönetilmeli. Bir sanatkâr güzel bir eser oluşturabilir, ama bir iş adamı eğer sürdürülebilir bir başarı bırakamıyorsa, o başarı olmuyor. Başarının sürdürülebilir olması lazım. Son 30 yılda başarı gösteren bu kuşağı takdir etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Global Yatırım Holding Mehmet Kutman, Türkiye’deki şirketlerin yurt dışında başarısız olduğunu söyledi.

İki gündür konuşmacıları takip ettiğini ifade eden Kutman, “Bazı şeyleri konuşuyoruz ama bazı gerçekleri saklıyoruz. Türkiye’nin durumu yurt dışından hiç iyi görünmüyor. 12 ülkede 25 limanda faaliyet gösteriyoruz. Bunun karşılığını almıyoruz. Dışarıdan Türkiye’ye baktığımızda Türkiye’nin bir kaos içinde olduğu görülüyor. Bugün Türk Telekom’un değeri çok ucuz. Finansman maliyetleri çok pahalı. Bir şirket Barcelona’da 12 yıl boyunca yüzde 1,9 oranlı kredi ile borçlanırken aynı sektördeki başka şirket Türkiye’de yüzde 5 oranlı faiz ile borçlanıyor. Bu perspektif değişmedikçe 2023 hedeflerimize ulaşamayız” ifadelerini kullandı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise 2023 hedeflerinin 2010 yıllarında gündeme geldiğini belirterek, “2023 hedeflerini koyarken nüfusumuz 90 milyonu geçecek dedik. 500 milyar dolar ihracat, 750 milyar dolar ithalat hedefi koyduk. Kilogram başı ihracatımızı 1,5 dolardan 4 dolara çıkartmayı hedefledik. Turist sayısını 32 milyondan 64 milyona çıkartırız dedik. Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkartmayı hedefledik. Bu hedefler kapsamında büyük projeleri devlet kasasından para çıkmadan yapmayı planlanıyor. Gebze’de 6 milyar dolar değerinde köprü projesi ihale edildi. 3. köprü ve 3. havalimanı ihalesi yapıldı. Kanal İstanbul, hızlı trenler, limanlar konuşuluyordu. Bu atmosferde yola çıktık” diye konuştu.

Ancak 29 Mayıs’ta başlayan Gezi olaylarının aldıkları ihaleleri olumsuz etkilediğini dile getiren Nihat Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Ardından yaşanan olaylar. 2014’te iki seçim 2015’te iki seçim geçirdik. Sonunda 1 Kasım seçiminde tek parti iktidarı geldi. İktidardaki parti önemli hedefler koydu. Bizim önümüzü açacağını bekledik. Maalesef Türkiye 2013’ten beri patinaj yapıyor. Hiçbir gelişme kaydedemedik. Kişi başı milli gelir bile 10 bin doların altına düştü. Şu an 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi imkânsız. Artık bu hedefler revize edilmeli. Biz bu hedefleri koyarken dünyada bizimle birlikte büyüyordu. Ancak dünya da artık yavaş büyüyor. Bizim de ihracat ve ithalatımız yavaş ilerleyecek. Artık 300 milyar dolar ihracat yapmak çok kolay değil. Artık ihracat çeşidini değiştirmek gerekiyor. Yükte hafif pahada ağır ürünler ihraç etmemizş lazım. Bilişimin, dijitalin önünün mutlaka açılması gerekiyor. Sanayide 4.0 dediğimiz ikinci evreyi mutlaka uygulamamız gerekiyor. Bunlar olmazsa bırakın 300 milyar doları, 200 milyar doları ancak yakalayabiliriz. İnşaat, ulaşım, alt yapıya önem verip, rekabet edecek ortamın oluşturulması lazım.”

Enerjide 500 milyar kilovat hedef olduğunu da hatırlatan Nihat Özdemir, “Ancak 350 milyar kilovat enerji üretimine ancak ulaşacağız. Devlet enerjide özel sektörü destekledi, ama Türkiye’de enerjinin fiyatı 7 cent olarak hesaplanmıştı. Devletin elinde hiçbir santral kalmayacaktı. Bugün enerji fiyatları 4 cente geriledi. Çünkü devlet elindeki verimsiz doğalgaz santrallerini çalıştırıyor. Özel sektör enerji alanında artık finansman bulamaz hale geldi. Enerji yatırımları Türkiye’de durdu. 2018’den sonra devreye girecek santral görünmüyor. Özel sektörün yapacağı enerji santrali yatırımlarının devam etmesi gerekiyor. 2019’dan sonra yurtdışından enerji ithal edecek duruma gelebiliriz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile