Limak Yenilenebilir Enerji, Kapasitesini Genisletiyor

Limak Yenilenebilir Enerji, Kapasitesini Genisletiyor

Limak Yenilenebilir Enerji’nin Hatay’in Erzin ilçesinde insasi süren günes enerjisi santrali (GES) projesinin kismi kabulleri 9 Agustos ve 23 Agustos tarihlerinde yapildi. Tamamlandiginda 140 MW toplam kurulu güce sahip olacak Erzin-1 GES’in, Türkiye’nin en büyük ikinci günes enerjisi santrali olacagi açiklandi.



Limak Yenilenebilir Enerji, Türkiye’nin enerji arz güvenligini saglamak amaciyla sürdürülebilir enerji yatirimlarini artiriyor. Finansmani, Ziraat Bankasi kredisi ve DZ Bank araciligiyla kullanilan Euler Hermes kredisi ile saglanan Erzin-1 GES projesinde son asamaya gelindi. Proje kapsaminda 2023 Ekim ayinda GE Vernova ve Inojen Enerji ile tedarik, kurulum ve devreye alma anlasmasi imzalayan Limak Yenilenebilir Enerji’nin Erzin-1 GES projesi, tam kapasite faaliyete geçtiginde 140 MW toplam kurulu gücüyle yilda 270 milyon kWh üzerinde elektrik üretecek. Bu tarihe kadar projenin tamamlanan kisimlari kademeli olarak devreye alinmaya devam edecek.

Yapilan açiklamaya göre, insaat asamasinda bölgede 500 kisiye istihdam saglayan Erzin-1 GES projesi, 6 Subat depremlerinin ardindan devam eden normale dönüs sürecinde yarattigi istihdam ile de bölgeye fayda sagliyor. Öte yandan, kullanilan PV modüllerdeki ‘bifacial’ teknolojisi sayesinde çift yönlü isinimdan faydalanilarak enerji üretecek santral, 106 bin hanenin yillik elektrik ihtiyacini karsilayacak.

Yaklasik 2 bin dönümlük arazi üzerinde kurulan santralin, 2024 yili Ekim ayinda tam kapasite faaliyete geçmesi planlaniyor. Bölgenin elektrik talep yükünü hafifletecek ve ayni zamanda enerji kalitesinin iyilestirilmesine katki saglayacak Erzin GES projesinin devreye alinmasiyla, yilda 175 bin ton ilave karbon emisyonu azaltilmasi planlaniyor.

Erzin-1 GES, Günes Enerjisine Dayali Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari (YEKA) Amaçli Baglanti Kapasite Tahsisi ve bu yönetmelikte yer alan Yerli Mali Kullanim Karsiligi Tahsis (YMKT) yöntemi ile kazanilan YEKA GES-4 Erzin-Viransehir yarismasinda, kismi olarak devreye alinan ilk proje olma özelligiyle de öne çikiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile