'Limuzin'in fiyatı yerlinin tadı cazip

'Limuzin'in fiyatı yerlinin tadı cazip

Kurban Bayramı öncesi Et ve Balık Kurumu'nun ithal ettiği Limuzin, Hereford ve Simental cınsi kurbanlıklarla, yerli kurbanlıklar arasında büyük rekabet yaşanıyor. Vatandaşlar fiyatının ucuz olmasına rağmen et kalitesine güvenmedikleri için tercihini yerliden yana kullanıyor. Yetkililer ise ithal büyükbaşların et kalitesinin yerliyi aratmayacağını

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) ithal ettiği kurbanlıklarla, yerli kurbanlar görücüye çıktı. İstanbul'da Esenyurt ve Sultangazi ilçelerinde kurulan kurban pazarlarında satışa sunulan ithal ve yerli kurbanlıklar arasında müthiş bir rekabet yaşanıyor. Kurban pazarını ziyaret eden vatandaşların henüz ithal ile yerli kurban arasında net bir karar vermediği anlaşılıyor. Meksika, Avustralya ve Brezilya'dan ithal edilen Herefold, Simental, Limuzin ırkı kurbanlar fiyatlarının düşük olması nedeni ile halkın dikkatini çekerken, et kalitesinin Türk halkının damak zevkine uyup uymadığı konusunda tereddütlere neden oluyor.

ŞÜPHELER SATIŞLARI ETKİLEMEDİ

EBK'nin Sultangazi'deki kurban satış merkezinde satışa sunulan çeşitli ırklardan 180 ithal kurbanlıktan 80'i daha ilk günden satılırken, kurban pazarını dolaşan vatandaşlar yerli ve ithal kurbanlık arasında karar vermekte oldukça zorlandıklarını ifade ediyorlar. Satıcılar, ağırlıkları canlı 450 ile 500 kilogram arasında değişen ithal kurbanlık fiyatlarının yerli kurban fiyatının oldukça altında olduğunu belirtiyorlar. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, yaptığı açıklamada, ithal kurbanlıkların meralarda yetiştiğini ve et kalitesi bakımından tüketicilerin hiç bir şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

FİRARİ ANGUSLAR SAHNE DIŞI

Kurumun bu yıl 18 bin kurban ithal ettiğini ifade eden Ulubaş, 'Hereford, Şimontal ve Limuzin ırkındaki bu hayvanlar çok uysal ve sakin. Geçtiğimiz yıl hem bizi hem de kesim esnasında vatandaşı uğraştıran Angus ırkından bu yıl sadece 2 bin tane ithal ettik. Kurbanlıklar Lüleburgaz'daki merkezden 4 bin 500, kurban pazarlarında ise 5 bin 500 TL'ye satışa sunuldu. Tek gayemiz halkımıza kaliteli ve ucuz kurban almalarını sağlamak' diye konuştu.

Türk besiciyi ezdirmeyeceğiz

EBK Genel Müdürü Ulubaş, ithal kurbanlık fiyatlarını belirlerken yerli üreticiyi korumak için büyük özen gösterdiklerini söyledi. Amaçlarının hiç bir zaman yerli üreticiyle fiyar rekabetine girmek olmadığını belirten Ulubaş, yerli hayvan üreticisinin de korunması gerektiğini söyledi. Ulubaş, 'Ancak bu yıl başlattığımız bir uygulama ile üreticimizin elinde kalan hayvanlarını parasını hemen ödemek şartı ile kilosu 14 TL'den satın alacağız. Böylece üreticimizi ikinci bir nakliye ücreti vermekten kurataracağız' dedi.

Satıcılar hizmetten memnun

Sultangazi Belediyesi ilçe sınırları içinde yer alan kurban pazarındaki hizmetinden dolayı satıcıların takdirini topluyor. Belediye her gün hayvanların su ihtiyacını karşılamak için dev tankerlerle pazara su getiriyor. Hayvanların gübreleri de günde iki kez temizlenip atılıyor. Son derece modern ve hijyen kurban pazarına gelen araçlar mikropların yayılmaması için ilaçlı sudan oluşan bir havuzdan geçerek dezenfekte ediliyor. Yine kurban satış merkezinde satıcılar için özel tuvalet, banyo, kafeterya ve mesçit bulunuyor. belediye'nin hizmetlerinden son derece memnun olan satıcılar, 'Ödediğimiz 3 bin 600 TL çadır parası helal olsun' diyorlar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile