ATAKAN ÇITLAK - Giresun Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Hamza Bölük, lisansli depoya teslim edilen findikta kalite kaybi yasanmadigini bildirdi.
Bölük, AA muhabirine, Türkiye'de findikta ilk kez lisansli deponun GTB tarafindan uygulanan projeyle 2017'de hizmete girdigini belirtti. Lisansli depolarin Türk findiginin kalite ve veriminin korunmasi noktasinda büyük rol üstlendigini ifade eden Bölük, lisansli depolarin gelecek yillarda findik bölgelerinde yayginlasacagini umdugunu dile getirdi.
Bölük, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) findik alimlarinda lisansli depoyu kullandigini kaydederek, kurumla is birligini sürdürdüklerini aktardi.
TMO'nun lisansli depoyu kullanarak findik almasinin üreticinin lisansli deponun farkina varmasina vesile olduguna isaret eden Bölük, söyle konustu:
"TMO'ya lisansli depo için tesekkür ediyorum. Sayet TMO bu konuda bizi desteklemis olmasaydi bizim üreticiye ulasmamiz bu kadar kolay olmayabilirdi. 2017 yilindan itibaren basin ve reklamlar araciligiyla lisansli deponun faydalarini ve kazanimlarini üreticiye sürekli duyurmaya çalistik. Buna ragmen TMO ile is birligi yapmadan önce buraya findik gelmesini saglayamamistik. TMO burada findik alimi gerçeklestirince üreticilerimiz geçen sene lisansli depoya ilgi gösterdi."
Bölük, 2020 mahsul döneminde yaklasik 300 mudinin (emanet birakan kisi) 330 ton findigi depolara teslim ettigini belirterek, bu sayinin artarak lisansli deponun gerçek amacina dogru yol alacagina inandiklarini söyledi.
- "Findik üretilen bölgelerde lisansli depolarin yayginlasmasi gerekiyor"
Özel olusturulan depolama ve saklama kosullariyla lisansli depolarin uzun süre findiklarin bozulmadan korunmasini sagladigina dikkati çeken Bölük, yine saglanan desteklerle lisansli depolarin büyük avantajlari oldugunu ifade etti.
Bölük, lisansli deponun gerçek amacinin emanet findigin piyasaya olan baskisini kaldirmak ve üründeki kalite kaybini önlemek oldugunun altini çizerek, söyle devam etti:
"Lisansli depoya teslim edilen ürünlerde görüldü ki 2 yil saklanmasina ragmen herhangi bir kalite kaybi yasanmamaktadir. Findigi lisansli depodan alan tacirler ve sanayicilerin mutlu ve memnun olduklarini görüyoruz. Bundan dolayi bu yil ilk defa findik ticareti yapan, findik kirma tesisi sahiplerinin hatta sanayicilerden bazilarinin kabuklu findiklarinin saklanmasi için lisansli depoya birakma isteklerinin oldugunu gördük. Bu üyelerimize lisansli depomuzu açtik."
Hamza Bölük, findikta lisansli deponun Türkiye'de sadece Giresun Ticaret Borsasi'nda bulundugunu ve kapasitesinin yaklasik 17 bin ton oldugunu belirterek, bunun çok az oldugunu, findik üretilen bölgelerde lisansli depolarin yayginlasmasi gerektigini söyledi.
Lisansli Depoya Birakilan Findikta Kalite Kaybi Yasanmiyor
GTB Yönetim Kurulu Baskani Hamza Bölük: 'TMO'nun lisansli depo ile findik almasi üreticimizin lisansli deponun farkina varmasina vesile oldu. TMO'ya lisansli depo için tesekkür ediyorum' 'Lisansli depoya teslim edilen ürünlerde görüldü ki 2 yil saklanmasina ragmen herhangi bir kalite kaybi yasanmamaktadir. Findigi lisansli depodan alan tacirler ve sanayicilerin mutlu ve memnun olduklarini görüyoruz'