Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan bin tavuk kapasiteli kümes, Dogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan desteklenerek 600 bin liraya mal oldu. Ögrenciler, okulda ziraat mühendisleri ve bölüm ögretmenleri esliginde teorik bilgilerini pratige döküyor. Kümeste günlük ortalama 800 organik yumurta elde edilirken, satilan yumurtalar, okul ve ögrencilerin ihtiyaçlari için kullaniliyor.
Tavukçulugun riskli bir meslek oldugunu belirten okul ögrencileri, kendi köylerinde ailelerinden gördükleri kadariyla uyguladiklarini, okulda ise daha profesyonel bir egitim alarak verimi artirdiklarini söylediler.
Okulun Teknik Müdür Yardimcisi Abdullah Çiftçi, “Kisa adi DAP olan Dogu Anadolu Kalkinma Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan bu projemiz finanse edilmistir. Bu projenin temel iki hedefi bulunmaktadir. Birincisi ögrenci ve çiftçi egitimleri, ikincisi ise üretim faaliyetleri sirasinda elde ettigimiz ürünler” dedi.
Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bas Müdür Yardimcisi Savas Yilmaz ise, “Buradan mezun olacak ögrencilerimiz, burada edindikleri bilgi ve becerilerini piyasada diger kümeslerde çalisarak degerlendirecekler ve belki de daha sonra kendileri birer girisimci olarak kanatli hayvan atölyeleri isletmeleri kuracaklar” diye konustu.
Il Milli Egitim Müdürü Aziz Gün ise buna benzer projelerin artarak devam edecegini belirterek, “Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeyiz. Bir meslek lisesinde aslinda görmek istedigimiz bir manzara ile karsi karsiyayiz. Uygulamalarin yapilmasi, teorik derslerle birlikte ögrencilerin alanda olmasi, isin içerisinde olmasi, iste burasi da daha önce Tarim Meslek Lisesi olarak bilinen Gül Celal Toraman Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi ayni zamanda Milli Egitim Bakanliginin mesleki, teknik egitiminde kaliteyi yükseltmek adina ‘Bin Okul Projesi’ içinde olan bir okulumuz. Burada DAP ile birlikte yapmis oldugumuz bir proje çerçevesinde kanatli hayvan yetistiriciligi ve hayvan yetistiriciligi alani ile ilgili olarak ögrencilerimizin burada ders görmüs olduklari bir isletme. Mesleki teknik egitimin önemini Covid-19 süreciyle çok daha iyi anladik ama bununla birlikte tarimin ve üretimin önemini çok daha fazla iyi idrak ettik. Ülke olarak, dünya olarak en çok ihtiyaç duyulan tarim sektörü, gida sektörü, hayvancilik sektörü ilimizde gerçekten tarim ve hayvancilik merkezi olabilecek ve bu yol da ciddi bir mesafe alan bir il ve buna da ciddi destek saglayan meslek liselerimizden bir tanesi de burasi. Okulumuzdaki arkadaslarimizin projeleri, diger okullarimizdaki mesleki teknik alt yapisinin güçlendirilmesi, çocuklarimiza egitim firsat ve imkâninin daha da belli noktalara geçirilmesi adina bu projelerimiz bundan sonra artarak devam edecektir” seklinde konustu.
Lise Bahçesine Kurulan Profesyonel Tavuk Kümesi Üretime Katki Sagliyor
Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bin tavuk kapasiteli kümes kuruldu. Lisenin, Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi bölümü ögrencileri, kümes sayesinde tavukçulugun her asamasini uygulamali ögreniyor.