Lise Ögrencileri Kollari Sivadi, Depremzedeler Için Soguga Dayanikli Uyku Tulumu Dikiyor

Lise Ögrencileri Kollari Sivadi, Depremzedeler Için Soguga Dayanikli Uyku Tulumu Dikiyor

Kastamonu’da lise ögrencileri, Kahramanmaras merkez üslü depremlerden etkilenen vatandaslar için sifirin altinda 15 dereceye kadar dayanikli uyku tulumu dikiyor.

Kastamonu 10 Aralik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, atölyede bir araya gelerek ögretmenleri öncülügünde soguk havanin etkili oldugu deprem bölgesindeki vatandaslara destek saglamak için kollari sivadi. Kendilerine ulastirilan kumaslari özenle isleyen lise ögrencilerinin hazirladigi uyku tulumlari, Milli Egitim Bakanligi araciligiyla depremden etkilenen illere ulastiriliyor. Lise ögrencilerinin ürettigi uyku tutulmalari sifirin altinda 15 dereceye kadar vücudu sicak tutuyor.

Ayrica lise ögrencileri, geçen hafta da okul firininda ürettikleri 40 bin adet ekmegi deprem bölgesine göndermisti.

“Günde 50 tane uyku tulumunu dikerek deprem bölgesine gönderiyoruz”

Günde 50 tane uyku tulumu diktiklerini söyleyen Kastamonu 10 Aralik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Veli Kanko, “6 Subat tarihinde meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde gerçekten toplum olarak çok ciddi bir asrin felaketiyle karsi karsiya kaldik. Biz, 6 Subat’ta ikinci döneme baslamanin heyecanini yasarken bu deprem bizleri derinden üzdü, yüreklerimizi dagladi. Bizlerde o günden itibaren ne yapabiliriz, oradaki canlarimiza nasil destek olabiliriz diye düsünürken Milli Egitim Bakanligimizin talepleri çerçevesinde uyku tulumu ihtiyaciyla ilgili atölyede bulunan arkadaslarimizla birlikte toplamda 62 ögrencimiz ve 3 ögretmenimiz bulunuyor. Hemen bir araya gelip gerekli planlari yaptik. Il Milli Egitim Müdürlügünden bizlere gelen kumaslari dikmeye basladik ve teslimini yaptik. Su anda günde 50 tane uyku tulumunu rahat bir sekilde dikecek seviyeye geldik ögrencilerimizle birlikte. Bu kapasitemizi gece gündüz çalisarak günde 100 tulum dikimine kadar çikartabiliriz” dedi.



“Firinimizda ürettigimiz 40 bin adet ekmegi de deprem bölgesine gönderdik”

Depremin ilk günlerinde okulun firininda ürettikleri 40 bin adet ekmegi de deprem bölgesine gönderdiklerini ifade eden Kanko, “Okulumuz sadece bununla yetinmedi ayni zamanda yiyecek içecek hizmetleri alaninda kurulan ekmek üretim firinimizda ilk üç gün içerisinde yaptigimiz 40 bin adet ekmegi üreterek deprem bölgesine gönderdik. Geçmis dönemde de ayni sekilde okulumuzun su anda gördügümüz ögrencileriyle birlikte maske dikerek bu hizmeti verdiler pandemi döneminde. Su anda stoklarimizda 400 bin adet maske bulunuyor. Geçenlerde Kastamonu Milli Egitim Müdürlügümüzün talepleri çerçevesinde 50 bin adet maskemizi de deprem bölgesindeki insanlarimiza gönderdik. Gerçekten bu deprem toplum olarak bizleri derinden üzdü, yüreklerimizi dagladi. Bizde okulumuz olarak burada elimizden ne gelirse gerek yiyecek içecek hizmetleri alaninda gerekse moda tasarim teknolojileri alaninda ögretmenlerimizle birlikte elimizden ne geliyorsa her türlü fedakarligi yaparak deprem bölgesine destek verip bu aciyi paylasarak acilarini biraz daha hafifletme düsüncesindeyiz” diye konustu.



“Depremzedelere sicak yuva olsun diye okulumuz atölyesinde uyku tulumu dikiyoruz”

Depremzedelere sicak yuva olabilmesi için okul bünyesinde bulunan atölyelerinde uyku tulumu diktiklerini söyleyen 11. sinif ögrencisi Sude Sakallioglu ise, “’Insan, insanin külüne muhtaçtir’ dediklerinde ben bunu pek anlamazdim ama 6 Subat gecesindeki depremlerin ardindan simdi çok iyi anliyorum. Çünkü bir gece sicacik yataginizda uyuyorsunuz ama sabah kalktiginizda enkazin altinda kalmissiniz. Duvarlar, binalar her sey üzerinize çökmüs, hiçbir yere kipirdayamiyorsunuz. O zaman içinde bulundugunuz çaresizligi anliyorsunuz. Anne ve babaniza sesleniyorsunuz ama onlardan geri ses alamiyorsunuz. Bir bakiyorsunuz, sizi enkazdan çikartiyorlar, ’anneniz ve babaniz vefat etti’ diyorlar. Bazilari da çocuklarini kaybediyor. Bizler böyle yardimlarda bulunuyoruz ama sonuçta onlara iyi gelen tek sey sicak bir yuva. Sicak yuvayi da sadece anne, baba ve çocuklar kurabiliyor. Biz de Milli Egitim Bakanligindan gelen emre göre hareket ederek burada atölyemizde uyku tulumu dikiyoruz. Çünkü deprem bölgesindekiler geceleri sogukta kaliyor. En azindan bir sicak yuva gibi hissettirebilmek için sicak bir uyku alabilmeleri için uyku tulumu dikiyoruz" seklinde konustu.



“Diktigimiz tulumlar -15 dereceye kadar dayanikli”

Diktikleri uyku tulumlarinin -15 dereceye kadar dayanikli oldugunu belirten okul ögrencisi Aygül Bulut da, “Depremde evlerini kaybeden insanlara uyku tulumu dikiyoruz. Disi su geçirmez parasüt kumas, içerisi ise polarli, sifirin altinda 15 dereceye kadar dayanikli normal beden ve eni 72 santim. Bizler, depremdeki vatandaslarimiza yardimci olmak istedik kendi çapimizda. Bizimde aklimiza tulum dikmek geldi, bizlerde böyle bir çalisma yapmak istedik. Bu olaydan ötürü üzgünüz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile