Lise Ögrencileri Savunma Sanayiine 200'Den Fazla Parça Üretiyor

Lise Ögrencileri Savunma Sanayiine 200'Den Fazla Parça Üretiyor

Konya’da özel program ve proje uygulayan okul olarak kurulan meslek lisesinde, ögrenciler savunma sanayi için 200’den mekanik parça üretimi yapiyor. Lise ögrencileri savunma sanayi alaninda bir seyler üretmeninin gururunu yasarken, ileride daha büyük görevler almayi hedefliyor.

Konya Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ögrenci ve ögretmenler savunma sanayi için mekanik parça üretimi yapiyor. 200’den fazla parça üretilen okulun Makine Teknolojileri Alani Savunma Mekanik Sistemleri Dali’nda insansiz hava araçlari için bazi mekanik parçalar da üretiliyor.

“Hepimiz güzel yerlere gelebilir ve güzel isler basarabiliriz”

Türkiye’nin savunma alaninda gelecekte kendine düsen görevleri üstlenmek istedigini anlatan 11. sinif ögrencisi Irem Yüceloglu, “Insansiz Hava Araçlari bizim ülkemizin gelecegi, biz de bunun parçalarini üretmekten gurur duyuyoruz. Büyük bölümlerini üretmesek bile küçük bölümlerinde katkimiz olmasi, faydali olmak bize gurur veriyor ve mutlu oluyoruz. Sonuçta ülkemize, insanlarimiza faydali isler yapiyoruz. Bu okulun ve yaptiklarimizin parçasi olmak mutlu hissettiriyor, meslegimizi ve okulumuzu seviyoruz. Umarim ileride de bu okulun faydalari ile birlikte güzel yerlere gelebiliriz. IHA’lar için gerçekten daha çok çalisabiliriz. Bu alanda ne kadar çalisabilirim bilmiyorum ama yine de ülkenin gelecegi veya savunmasinin gelecegi için bir seyler yapmakta her zaman görevimi üstlenecegim. Savunmanin bir parçasinda çalismak güzel hissettiriyor. Illa ki güzel yerlere gelebilir ve güzel isler basarabiliriz. Sonuçta biz bir yerden baslamaliyiz ki bu devam etsin. Bu yüzden bu yolda ve bu hedefte gidiyoruz. Umarim hedefimize ulasiriz” dedi.

Ilerleyen dönemlerde savunma alaninda mühendis olmak isteyen 11. sinif ögrencisi Eymen Efe Sanli da, “Kesinlikle vatan için burada çalismak bizi çok gururlandiriyor. Ailemiz açisindan, kendi açimizdan olsun veya disardaki arkadas çevremizde olsun her zaman bir adim önde hissediyorum kendimi. Ilerideki hedeflerim tabii ki buradan mezun olduktan sonra iyi bir mühendislik üniversitesine gitmek, iyi bir mühendis olarak yine savunma sanayi alaninda vatan için iyi görevler yapmak istiyorum” seklinde konustu.

11. sinif ögrencisi Eren Evren ise, “Bizler ileride milli savunma alaninda çalismak isteyen ögrenciler oldugumuz için burada IHA’lara parça üretmenin katkisi su sekilde oluyor: bizler bu parçalarin cad ve cam islerini bilgisayar üzerinden yaparken ayni zamanda CNC üzerinden de üretime yöneliyoruz. Bu üretimler ileride mühendislik egitimiyle de kendimize katacagimiz gelisimlerle beraber çok iyi sekilde vatana hizmet etmemizi saglayacak” ifadelerini kullandi.

“Sadece bu isi severek yapabilecek ögrencileri bekliyoruz”

Savunma Mekanik Sistemleri Atölyesinin kurucu sefi ve makine alan ögretmeni Ali Demir, “Burada özellikle bizim savunma sanayine disaridan is alip yapmamizin en büyük sebebi; sahada kullanilan ekipmanlari ögrencilerin görmesi, yani parça tasarlanirken, üretilirken sahanin ne oldugunu bilerek yapsinlar. Bazi ögrencilerimizi test uçuslarinda saha görevlerini görsünler diye IHA uçuslarina da götürdügümüz oluyor. Gelecekteki amacimiz; birkaç tane daha IHA veya IKA Insansiz Kara Araçlarinin parçalarini burada bulundurup, onlar üzerinden de çalisma yapmak gibi bir planimiz var. Ögrencilerimizin burada egitim görmek için liselere geçis sinavinda 400 civarinda bir puan almalari gerekiyor. Daha açik söylemek gerekirse yüzde 15’lik dilime girmeleri gerekiyor. Çünkü adrese dayali bir okul degil okulumuz, imtihanla ögrenci aliyor. Ikinci olarak mekanik imalati sevmeleri gerekiyor. Yani bunu kendilerine sormalari gerekiyor, ’ben bu isi severek yapabilir miyim?’ Biz ögrencilerimizde aldigi not disinda herhangi bir teknik veya bilgi alt yapisi beklemiyoruz. Sadece bu isi severek yapabilecegini düsünen ögrencileri bekliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile