Lise Ögrencileri Yapti Açiklamasi Tasköprü Sarimsagi Ve Kanlica Mantarindan Üretilen Sampuan Saç Rengini Degistiriyor

Lise Ögrencileri Yapti Açiklamasi Tasköprü Sarimsagi Ve Kanlica Mantarindan Üretilen Sampuan Saç Rengini Degistiriyor

Kastamonu’da lise ögrencileri, sehrin cografi isaretli ürünü Tasköprü sarimsagi ve bölgenin ormanlarinda yetisen kanlica mantariyla keten tohumunu birlestirerek saçlarin rengini degistiren sampuan üretti.

Kastamonu’da bulunan Abdurrahmanpasa Lisesi ögrencileri tarafindan, TÜBITAK 4006 projesi çerçevesinde kullanildiginda saç rengini degistiren sampuan üretildi. Proje çerçevesinde, ögrenciler, ögretmenleri Canan Özcan danismanliginda hazirlanan “Kastamonu’nun Saçlari Renk Degistiriyor” projesi ile kentin cografi isaretli ürünü Tasköprü sarimsagi, bölge ormanlarinda bolca yetisen kanlica mantari ve keten tohumu birlestirilerek, dogal olarak saçin rengini degistiren sampuan üretildi. Kimyasal madde kullanilmadan yapilan sampuan okulda açilan sergide ziyaretçilerden yogun ilgi gördü. Projeyi yapan ögrenciler, Kastamonu’nun dogal zenginliklerini kullanarak üretilen sampuanin besleyeci özellige sahip oldugunu söyledi.



“Saçlarimizin rengini degistirirken ayrica daha saglikli, daha kalin telli ve parlak görünmesini sagladik”

Üretilen sampuanla ilgili bilgi veren Kimya Ögretmeni Canan Özcan, “Biz, okul olarak TÜBITAK 4006 projesi kapsaminda kanlica mantarli, sarimsakli sampuan yaptik. Sampuanimizi yaparken Kastamonu’nun yöresel ürünlerini ön plana çikarmayi hedefledik. Ayrica sampuanimizin içerisine keten tohumu yagi kattik. Saçi beslemesi için, isirgan otu yagi, köpürmesi ve yaglari arindirmasi için gliserin ile çok az Arap sabunu kattik. Ayrica Tasköprü sarimsaginin suyunu ve kanlica mantarinin suyunu kullandik. Bunlari karistirarak sampuanimizi olusturduk iki haftalik bir süre içerisinde. Sampuanimizda olusan kokulari baskilamak için esans kullandik. Olusturdugumuzu sampuani saçlarimizda denedik. Saçlarimizi üç gün süreyle yikadik. Iki hafta sonunda saçlarimizin renginde degisimler gözlemledik. Bu degisim kanlica mantarinin rengine dogru oldu. Sari saç, daha açik kizila, kumral saçimiz biraz koyu kizila, siyah saçimizda biraz daha koyu kizila dönüstü. Ayrica saçlarimiz daha saglikli, daha kalin telli ve parlak göründü sarimsak sayesinde. Sampuanimizin süreçlerini bu sekilde gözlemledik” dedi.

Projede görev alan Abdurrahmanpasa Lisesi 10. sinif ögrencileri Nisa Nur Çörekçi, Tuana Cesur ve Ebrar Çay ise yaptiklari sampuanin besleyici oldugunu ve saça birçok fayda sagladigini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile