Lise Öğrencilerinden Trafik Sorununa Raylı Çözüm

Lise Öğrencilerinden Trafik Sorununa Raylı Çözüm

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda hazırladıkları raylı sistemle trafik sorununa çözüm üretmesini düşündükleri ZE-RAY projesi büyük ilgi görüyor.


Kdz. Ereğli Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi’nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi.

Fuarda fizik alanında 7, edebiyat alanında 4, tarih alanında 5, matematik alanında 8, kimya alanında 8, biyoloji alanında 12, felsefe alanında 2, coğrafya alanında 4, yabancı dil alanında 4 olmak üzere toplam 54 proje yer alıyor. Hazırlanan 54 projede 162 öğrenci ve 21 danışman öğretmen görev yaptı. Fuarda en dikkat çeken proje ise Zonguldak Ereğli Raylı Sistem (ZERAY) büyük ilgi görüyor. Projeyi hazırlayan öğrenciler Ayşenur Güney Tuğba Hastürk, Sibel İnal, Zafer Ölmez Burcu Yavuz ve öğretmenleri Özcan Çakırgöz, amaçlarının Ereğli’de ucuz ve çevreci ulaşımı sağlamak olduğunu belirtti.

Projeyi hazırlanmasında görev alan öğrencilerden Ayşenur Güney, elektrikle çalışan raylı sistemin uygulanabilir bir proje olduğunu ifade etti.

Güney gazetecilere yaptığı açıklamada “Zonguldak Ereğli Raylı Sistemi elektrikle çalıştığı için tam bir çevre dostu. Kdz. Ereğli’nin daha da gelişmiş bir kent olması için bu tramvay sisteminin ilçemizde uygulanması gerekiyor. Tramvayımız; Balı Köyünden başlıyor, Devrek yol ayrımına, Devrek yol ayrımından Gülüç’e ve Devrek yol ayrımından Kaynarca Konut Sapağına dek devam ediyor. Bu güzergahlar üzerinde ayrıca duraklarımızda mevcut” dedi.

Liseli öğrenciler Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal ve Erdemir yetkililerinin projeyi görmesini çok istediklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile