Yarışmada, lise öğrencileri hünerlerini sergileyecek ve hazırladıkları kısa filmlerle korsanla mücadele için mesajı verecek.
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve TÜRSAK Vakfı'nın işbirliği ile düzenlenen 'Korsanlıkla Mücadele ve Telif Hakları Liseler arası Kısa Film Yarışması'nın tanıtım toplantısı AB Bakanlığı'nın Ortaköy Ofisi'nde yapıldı. Toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türsak Vakfı Genel Başkanı Engin Yiğitgil, Oyuncular Cansel Elçin, ZaferAlgöz, Güven Kıraç, Meltem Cumbul, şarkıcı Sıla ile Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencisi İpek Yargıç ve davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Bağış, gençlerin Avrupa Birliği süreci ve sosyal projelere katılımını önemsediğini belirterek AB'nin, bireylerin yaşam standardını yükseltme açısından önemli olduğunu söyledi.
Dünyada artık çok önemli mesajların filmlerle verildiği dönemin yaşandığını bildiren Bakan Bağış, "Bazı şeyleri ciltlerce kitap yazsanız, dünyanın dört bir yanında sergiler açsanız anlatamayabilirsiniz. Şu anda film sektörünü, sinemayı iyi kullanan ülkelerin turizmde nasıl patlama yaptığını görüyoruz.Türkiye olarak biz de gerçekten önemli bir noktaya gelmeye başladık" dedi.
James Bond serisinin en son filmi Skyfall'ın İstanbul'da devam eden çekimleriyle ilgili yapılan eleştirileri hatırlatan Bakan Bağış, "Biraz tartışmalar yaşandı ülkemizde ama bunların Türkiye'nin tanıtımına uzun vadede nasıl katkılarda bulunacağını değerlendirirsek, yaşanan ufak tefek sorunların çok da abartılmaması gerekir. Türkiye'nin tanıtımına olası katkılarının, ülkemizin hem konukseverliğinin, hem misafirperverliğinin, hem de coğrafi güzelliklerinin tanınması açısından ne kadar önemli olacağını hepbirlikte göreceğiz" diye konuştu.
Türkiye'nin sinema aracılığıyla dünyaya daha iyi tanıtılması gerektiğini aktaran Bağış, başarılı olunması halinde AB müzakere sürecinde Türkiye'nin elinin çok daha güçleneceğini söyledi.
Türkiye'nin önündeki en büyük engelin ön yargı olduğunun altını çizen Bakan Bağış, "Ön yargıları kırmanın en kestirme yolu ülkemize farklı ülkelerden insanların gelip bizim insanımızın, ülkemizin, yurdumuzun potansiyelini görmeleri. Ama hereksi getiremeyeceğimiz gerçeğiyle karşı karşıyayız. Getiremeyeceklerimizesinemayla biz gidebiliriz" şeklinde konuştu.
Fikri mülkiyet hakkının AB sürecinde üzerinde en çok durulan konuların başında geldiğini belirten Bağış, "Korsanla mücadelede top yekün bir çaba ortaya koymak zorundayız. Birileri düşünecek, birileri üretecek, topluma çok önemli değerler kazandıracak ama birileri de korsanla onların emeğini çalacak Buna seyirci kalamayız. Sadece AB standartları açısından değil, insani vasıflarımız açısından da, emeğe olan saygı açısından da ele almamız gerektiğine inanıyorum.İnsanların emeklerine gerekli kıymeti vermezsek, yeni üretimlere, yeni düşüncelere, projelere, yaratıcılıklara fırsat vermemiş oluruz" ifadelerini kullandı.
Proje için TÜRSAK ve AB Bakanlığı'na teşekkür eden Oyuncu Meltem Cumbul, liselerarası kısa metraj film yarışmasının çok önemli olduğunu belirterek, yarışmada işlenecek konunun da ayrıca önemli olduğunu aktardı. Yıllardır korsan ve telif hakları konusunda savaş verdiklerini anlatan Cumbul, liseli öğrencilerin yapacakları sanat çalışmalarında özgür olmalarını istedi.
Daha önce katıldığı bir kısa film yarışmasında gençlerin cep telefonuyla çektikleri filmlerden çok etkilendiğini aktaran Oyuncu Zafer Algöz de yapılan organizasyon neticesinde hem gençlerde korsanla mücadele ve telif hakkı kavramının oluşturulacağını aynı zamanda da Türk sinemasının yüzünü ağrıtacak genç senarist ve yönetmenlerin yetişeceğine inandığını söyledi.
Lise yıllarının gençlerin meslek seçtiği dönemler olduğunu hatırlatan Güven Kıraç ise, lise çağındaki gençlerin sinema ve sanata yönlendirilmesinin önemli olduğunu aktardı.
Toplantıda liseli öğrenciler adına konuşan Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencisi İpek Yargıç, "Buradan arkadaşlarıma bu konu hakkında duyarlı olmalarını ilgi göstermelerini ve sanatçıların emeklerine saygı göstermelerini istiyorum" dedi.
Sinema alanında, kendine güvenen tüm lise öğrencilerinin katılımına açık yarışmada lise öğrencileri; cep telefonları, yüksek çözünürlüklü kameralar veya film çekme donanımına sahip her türlü fotoğraf makinesi ile filmlerini çekebilecekler. Yarışma sonucunda, her kategoriden 4 yarışmacı olmak üzere 3 ayrı kategoriden (Cep telefonu, Fotoğraf Makinesi ve Kamera) 12 proje ödüllendirilecek. Yarışmada dereceye giren 12 kişi "Dijital Video Kamera" kazanırken bunların arasından ilk üçe giren eser sahipleri ise,Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış'ın 2012 yılı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştireceği ziyaretlerinden birine katılma hakkı kazanacak
Yarışma Jürisinde; oyunculardan, yönetmenlere, eğitimcilerden, sinema gönüllülerine kadar tanınmış pek çok isim yer alıyor. Jüri üyeleri ise şöyle: "Oyuncu Meltem Cumbul, Oyuncu Engin Altan Düzyatan, Oyuncu Güven Kıraç, Oyuncu Zafer Algöz, Oyuncu Berrak Tüzünataç, Oyuncu Rıza Kocaoğlu, Oyuncu Cansel Elçin, Oyuncu Hazal Kaya, yönetmen Abdullah Oğuz ve yönetmen Reis Çelik, Avrupa Birliği Bakanlığı Tek Pazar ve Rekabet Başkanı Lale Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı İrfan Önal, Milli Eğitim Müdürlüğü Orta Öğretim Müdür Yardımcısı Saadettin Pircioğlu, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr ZakirAvşar ve TÜRSAK Vakfı Başkanı ve Jüri Başkanı Engin Yiğitgil. "
Liseli Öğrencilerden 'korsanla Mücadele'ye Destek
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TÜRSAK Vakfı'nın işbirliği ile düzenlenen 'Korsanlıkla Mücadele ve Telif Hakları Liseler arası Kısa Film Yarışması'nın tanıtım toplantısına katıldı.