Liseliler Hurda Malzemeden Akülü Araba Yapti

Liseliler Hurda Malzemeden Akülü Araba Yapti

Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde lise ögrencileri okullarindaki hurda malzemeden tek sarjla 100 kilometre gidebilen akülü araba yaptilar. Ögrencilerin yeni hedefi arama ve kurtarmalarda kullanilacak dron yapmak.

Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde lise ögrencileri ve ögretmenler birlikte okuldaki eski makam koltuklari, kirik siralar gibi hurda malzemelerden tek sarjla 100 kilometre gidebilen bir akülü araba tasarladilar. Ögrenciler okuldaki hurda malzemelerden tek sarjla 100 kilometre gidebilen ve adini ‘Tektek’ Koyarak tasarladiklari araba saate 50 kilometre hizla gidebiliyor. Okulun makine tasarim teknolojileri alaninda okuyan ögrenciler, yapilan atölye çalismalari sayesinde AutoCAD, Solidworks gibi programlari kullanmayi ve ileri düzey lehim yapimini da ögrendiler.

Ögrenci Rabia Azra Saka, bu projeyi bir buçuk ayda tamamladiklarini ve kendi basarilarini görmekten duyduklari gururu dile getirdi. Ögrenci Ertürk Ecevit ise, projede Solidworks ve AutoCAD programlarini kullandiklarini, aracin 5 adet 60 voltluk akü ile çalistigini ve çesitli aksamlara sahip oldugunu belirtti.



Okulun makam koltuklari araba koltugu oldu

Okulun Müdürü Osman Horozoglu gazetecilere yaptigi açiklamada, “Okulda bir saglik alanimiz var, bir de makine tasarim teknolojileri alanimiz var. Makine tasarim teknolojileri alaninda ögrencilerimizi biz dokuzuncu siniftan itibaren aliyoruz. Bunlara, su an kizlarimiz mesela çok güzel lehim yapabiliyor. Çok güzel makine tasarimlarini yapabiliyor. AutoCAD solid kullanabiliyorlar. Dolayisiyla okuldaki eski malzemeleri söyle bir baktigimiz zaman bir yerde eski lastik vardi, sira vardi, makam koltuklari vardi. Bunlara iki tane motor ilave ederek bu arkamizda gördügümüz arabayi ögrencilerimiz ve ögretmenlerimiz birlikte tasarladilar. Su an yaklasik 100 kilometre yol aliyor tam dolu halde. Ögrencilerimize ve ögretmenlerimize bu vesileyle çok tesekkür ediyoruz. Çok büyük gayret gösterdiler. Tabii okulumuzda saglik alanda da su an birçok mezunumuz yine liseyi bitirir bitirir çalisabiliyorlar ve üniversite okuyup daha sonra is hayatina baslayanlar da var. Makine tasarim teknolojisinde yeni hedeflerimiz var. Yeni hedeflerimiz dronlar yapmak, yine bu araba konusunu gelistirmek, yük tasiyan forklift seklindeki arabalari tasarlamak, Dolayisiyla hem üretime katki hem de bu vesileyle de çesitli yarismalarda kendimizi göstermek hedefimiz” dedi.



Kirik siralardan yararlanmislar

Okulun ögrencilerinden Rabia Azra Saka ise açiklamasinda, “Tabii ki biz bu arabanin dis iskeletini ve iç iskeletini bir buçuk ayda tamamladik. Içinde özellikle okuldan ve diger alanlardan yararlanarak iç tasarimini solit gibi uygulamalardan yaptik. Iskeletini yapmamiz bir buçuk ay sürdü. Iskeletini yaparken okuldaki bazi kirik siralardan onlardan yararlandik. Gerçekten kendi basarimizi görmek çok büyük bir gurur. Osman hocamiza buradan gerçekten çok tesekkür ediyorum bize bu imkani sagladigi için” ifadelerine yer verdi.

“Bizim için büyük adim oldu”

Ögrencilerden Ertürk Ecevit ise, “Bu arabamin yapiminda Solidworks, ondan sonra AutoCAD gibi programlari kullandik. Dis iskeletini tahmini olarak 5-6 günde bitirdik. Kaplamasi bir hafta sürdü. Içinde 5 tane akü, 60 voltluk. Bu sekilde ilerlemesini sagliyoruz. Içinde birinci vites, geri vites, el freni, gibi aksamlar bulunuyor. Ayni sekilde üstünde bir tane de lamba bulunuyor. Bunun gidisini görmek bizim gibi ögrenciler için büyük bir adim oldu bizim için. Ülke olarak küçük bir adim olsa da bizim gibi gençler için büyük bir adim olmustur. Devaminin gelmesini düsünüyoruz. Ileriki projelerimiz için heyecanliyiz. Bu gibi durumlar için hazirlikli bulunmaliyiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile