Liselilerden Evsel Atiklari Ayristiran Lavabo Tasarimi

Liselilerden Evsel Atiklari Ayristiran Lavabo Tasarimi

Tekirdag’da liseli kiz ögrenciler, gelecek kusaklara temiz bir çevre birakmak için evsel atiklari ayristiran lavabo tasarlayarak bilim senliginde sergiledi.

Tekirdag Belediyesi Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi bahçesinde düzenlenen bilim senligi fuarinda, lise ögrencileri tarafindan hazirlanan projeler sergilendi. Fuarda yazilim, teknoloji tasarim, cografya, psikoloji alanlarinda çalismalar yer alirken bazi lise ögrencilerinin hazirladigi projeler ilgi çekti. Lise ögrencileri gelecege daha temiz bir doga birakmak için evsel atiklari ayristiran lavabo tasarladi. Proje gelistirilip yayginlasirsa çevre simdiden bazi atiklardan kurtulmus olacak ve evsel atiklar ekonomiye geri kazandirilacak.

Projenin mimarlarindan ögrenci Devrim Nisa Ayna, "Öncellikle projemizi, atik su, atik yag ve atik besinlerin geri dönüsüme kazandirilmasi için yaptik. Bir anket çalismasi yaptik. Bunlar sonucunda bir lavabo tasarladik. Lavabomuzda atiklar için özel bir gider hazirlandi. Lavaboda atik yaglar için su gider bölümünü açtigimizda atik yaglar asagidaki depoda birikiyor. Bunlar depolandiktan sonra sitedeki görevli ise bu atik yaglari belediyemize teslim edecek" dedi.

Projenin mimarlarindan ögrenci Derinay Çaliskan ise açiklamasinda, "Projemizde su kitligini önlemek için bir gider daha ekledik. Buradaki giderden giden sular depomuzda birikecek. Biriken sular da bahçemizin sulanmasinda kullanilacak. Projemizin asamalarina belediyenin sitesinden de ulasabilirsiniz" dedi.

Projenin mimarlarindan ögrenci Meryem Budak ise açiklamasinda, "Buradaki 3. giderimiz ise atik besinler için. Atik besinler pervane yardimiyla küçük parçalara ayrilarak asagidaki depoda komposto haline getiriliyor" ifadelerine yer verdi.

Projenin mimarlarindan ögrenci Kayra Yilmaz da, "Komposto haline getirilen atiklarimiz, doldugunda bize uyari veriyor. Site ve apartmandaki görevliler ise belediye görevlilerine haber vererek bunlarin almasini sagliyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile