Nauseda, resmi temaslarda bulundugu Gürcistan'da, Güney Osetya'nin isgal hattinda Tiflis yönetiminin kontrol ettigi bölgelerde incelemelerde bulundu.
Gürcistan'dan tek tarafli bagimsizligini ilan eden Güney Osetya'nin isgal hattina yakin Khurvaleti köyünde bir açiklama yapan Nauseda, Gürcistan'in toprak bütünlügü sorununun devam ettigini belirtti.
Abhazya ile Güney Osetya'nin isgal altinda oldugunu ifade eden Nauseda, "Biz buraya, Litvanya'nin Güney Osetya ve Abhazya'nin isgalini kabul etmedigini söylemeye geldik." dedi.
Söz konusu bölgelerden savas sonucu sürgün edilen Gürcistan vatandaslarinin kendi evlerine dönmeleri gerektigini kaydeden Nauseda, "Ne yazik ki, bagimsiz bir ülkenin ve bu durumda Gürcistan'in topraklarini isgal etmek için belirli siyasetçilerin jeopolitik kararlari sonucunda burada mahvolmus bir hayat gördüm." ifadesini kullandi.
Gürcistan'in toprak bütünlügü sorunlarinin tüm platformlarda gündeme getirilmesi gerektigini kaydeden Nauseda, bu yönde Tiflis yönetimine destek vereceklerini söyledi.
Nauseda, Gürcistan temaslari kapsaminda yarin Gürcü mevkidasi Salome Zurabisvili ile görüsecek.
- Güney Osetya ve Abhazya sorunu
Gürcistan ordusu ile Rusya'nin destekledigi Abhazyali ayrilikçilar arasinda 1992-1993'te 13 ay boyunca savas yasanmisti.
Rusya ile Gürcistan arasinda 2008'de Güney Osetya Savasi olarak bilinen çatismalar çikmisti. Savasin ardindan Rusya'nin destekledigi Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek tarafli bagimsizligini ilan etmisti.
Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bagimsizligini tanimisti. Gürcistan ise buna karsilik olarak Rusya ile diplomatik iliskileri kesmisti. Iki ülke arasinda diplomatik iliskilerin kesilmesi sonrasi ara buluculuk rolünü Isviçre üstlenmisti.
Litvanya Cumhurbaskani Nauseda Açiklamasi 'Litvanya, Güney Osetya Ve Abhazya'nin Isgalini Kabul Etmiyor'
Litvanya Cumhurbaskani Gitana Nauseda, Gürcistan'in toprak bütünlügü sorunlarinin dünya genelinde tüm platformlarda gündeme getirilmesi gerektigini söyledi.