Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş'tan açıklama

Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş'tan açıklama

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan Küme Merkezi tarafından düzenlenen “Tedarik Zinciri Yönetimi” konulu eğitim programı başladı.

Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Türkiye’ye 16 tane lojistik üssü yapıldığını belirterek, “Mevcut lojistik altyapısı ile Türkiye’nin yıllık 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması mümkün değildir. İhracat hedefine ulaşılması için lojistik altyapısının, yani demiryolu ve liman altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Çorum Küme Merkezi paydaşları temsilcilerine ve üyelere yönelik gerçekleştirilen eğitim programına konuşmacı olarak katılan Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı ve Lojistik Derneği (LODER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, lojistiğin önemi, nakliye ile arasındaki farklar, ürün-yük ilişkisi, taşımacılık, depolama, lojistik ve temel lojistik faaliyetler, müşteri hizmet düzeyi, lojistik maliyetler, lojistik yönetimi kavramı, lojistikte genel trendler, dış kaynak kullanımı ve 3PL, lojistikte verimlilik artırma, tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi çözümleri gibi konularda sunum yaptı.

Lojistiğin temelinin, ‘en düşük maliyet ile en yüksek hizmet performansı’ mantığıyla oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Tanyaş, lojistikte nakliye maliyetlerinin önemine değinerek “Şu anda palet vasıtasıyla yapılan nakliye az maliyetlidir. Konteynır aracılığıyla yapılan nakliye ise, paletten daha az maliyetlidir. Şu anda dünya konteynır ile nakliyeye doğru ilerlemektedir ki; dünyada nakliyenin şu anda yüzde 50’si konteynır ile sağlanmaktadır. Ülkemizde ise demiryolu ve liman altyapıları çok gelişmiş olmadığı için karayolu ulaşımı daha ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Demiryolu ve liman altyapıları geliştikçe ülkemizde de kullanımı yaygınlaşacaktır” dedi.

Şu anda Türkiye’de ulaşımın yüzde 5’inin demiryolu, yüzde 91’inin de karayolu ile yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Tanyaş, Avrupa’da ise demiryolu ulaşımının yüzde 44 civarında olduğuna işaret etti.

Hükümet son 3-4 yıldır demiryolu altyapısına önem verdiğini dile getiren Tanyaş, demiryolu altyapısına karayolundan daha fazla bütçe ayırdığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile