Lokman Hekim'den 'Hemsirelerin Saglik Alanindaki Önemi' Semineri

Lokman Hekim'den 'Hemsirelerin Saglik Alanindaki Önemi' Semineri

Lokman Hekim Van Hastaneleri Hasta Bakim Hizmetleri Müdürlügü tarafindan ‘Hemsirelerin Bakim Rolünün Saglik Ekonomisindeki Önemi’ konulu bir seminer düzenlendi.

Van Yüzüncü Yil Üniversitesinde düzenlenen seminerde konusan Lokman Hekim Van Hastaneleri Hasta Bakim Hizmetleri Müdürü Gamze Gençer Baran, dünya çapinda 20 milyondan fazla hemsirenin International Council Of Nursing (ICN) Uluslararasi Hemsireler Konseyi bünyesinde yer aldigini ifade ederek, 128’den fazla ülkenin Ulusal Hemsirelik Dernekleri Federasyonuna üye oldugunu söyledi.

Türk Hemsireler Dernegi’nin de ICN üyesi oldugunu belirten Baran, “1899 yilinda kurulan ICN saglik meslekleri içinde ilk ve en genis uluslararasi örgütlenmedir. Bu örgütlenmenin amaci, tüm dünyadaki hemsireler arasinda birlik saglamak, tüm dünyada hemsireler ve hemsireligin ilerlemesini saglamak ve böylece saglik politikalarini etkilemektir” dedi.

Konusmasinda hemsirelerin saglik alanlarindaki islevlerine deginen Baran, “Hemsireler, saglik sisteminin vazgeçilmez omurgasini olustururlar. Sagligin korunmasi, gelistirilmesi, tedavi ve rehabilite edilmesi süreçlerinde rol alip; hastalara, bakim süreçleri ile ilgili egitimler verip, saglikli bir toplumun gelisebilmesi için danismanlik hizmeti sunmaktadirlar. Bunun yaninda arastirmalar yapan hemsireler, yeni bilgilerin olusmasina ve gelismesine yardimci olurlar. Saglik hizmetlerinde yönetim görevlerinde bulunup, saglikta kalitenin gelistirilmesi için çalismalar yürütürler ve toplumla sürekli, dinamik bir etkilesim halinde bulunurlar. Sahada yapilan bu uygulamalar dogrudan ve dolayli olarak saglik harcamalarina etki yapabilmektedir” ifadelerini kullandi.

Seminerinde hemsirelerin saglik ekonomisine katkilarina da deginen Baran, konusmasini söyle sürdürdü:

“Hemsirelerin görev, yetki ve sorumluluklari çerçevesinde yaptiklari islerin ülke ekonomisine ne kadar büyük katkilar saglayacagi görülmektedir. Çalisma sartlarinin iyilestirilmesi, hemsire istihdaminin arttirilmasi ile is yüklerinin ve çalisma saatlerinin azaltilmasi ve maddi kazançlari yönünden desteklenmeleri gerekmektedir. Hemsirelerin saglik ekonomisi konusundaki katkilarini arttirabilmek için yetkilerinin egitim seviyesine ve çalisma yillarina göre arttirilmasi düsünülmelidir. Özellikle hemsirelerin yalnizca hastanelerde hasta bakimi üzerine çalismalari degil, saglik kuruluslari ile baglantili olarak halk sagligi konusunda hasta takipleri ve toplum egitimleri ile ön planda olmalari sagligi koruyucu ve gelistirici önlemlerle toplumun saglikli kalmasina yardimci olurlar. Böylece saglik bakim maliyetlerini görünür oranda azaltacaklardir. Hemsirelerin danismanlik ve egitimcilik rollerinin desteklenmesi, saglik hizmetlerinin daha düsük maliyetle verilebilmesi adina önem arz etmektedir. Hemsirelerin yönetici olarak etkin karar verme mekanizmasi içerisinde olmalari, bakim plani ile saglik kuruluslarindaki tüm tedavi süreçlerini takip edebilmeleri maliyet azalimi için etkin olacaktir. Saglik kuruluslarinda yogun bir emekle çalisan hemsirelerin bu kuruluslara sundugu katkinin oldukça yüksek oldugu unutulmamalidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile