LÖSEMA Kurucu Baskani Altuntas'tan Kanser Hastalarina Kovid-19 Asisi Çagrisi Açiklamasi

'Kanser hastalarinin asi olmadiklari zaman Kovid19'a yakalanma oranlari, yakalandiklari zaman agir geçirme, mekanik ventilasyona baglanma ve yogun bakimda kalma oranlari ile süreleri uzamakta'.

Lösemili Hastalar Saglik Egitim ve Medikal Arastirma Dernegi (LÖSEMA) Kurucu Baskani ve Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntas, kanser hastalarini Kovid-19 asilarini tamamlamaya çagirdi.

Dernek tarafindan Ankara'da bir otelde düzenlenen 11. LÖSEMA Kongresi'nde kanser tedavisindeki gelismeler, salgin sürecinde kanser hastalarina yaklasim ve asilama gibi konular ele alindi.

Prof. Dr. Altuntas, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, hasta ve hasta yakinlarinin sadece fiziksel ve maddi degil sosyal, psikolojik ve manevi ihtiyaçlarini da karsilamak istediklerini belirtti.

Hastalarin sosyal iyilik haline katki saglamak ve sosyal gereksinimlerini karsilamak amaciyla yilda binin üzerinde etkinlik düzenlediklerine dikkati çeken Altuntas, bu etkinlikleri sosyal hizmet uzmanlari, is ugras terapistleri, psikologlar ve gönüllüler araciligiyla yürüttüklerini ifade etti.

Altuntas, kanser hastaligindaki en önemli tedavinin umut oldugunu vurgulayarak, "Umudu olmayan hiçbir hasta o tünele girmez, o yolculuga çikmaz. O yolculuga çikmasi için hastaya umut vermemiz lazim. Biz de LÖSEMA olarak hastalara umut vermeye gayret ediyoruz." dedi.

- Kanserde "parmak izi dönemi"

Immünolojik ve teknolojik gelismelerle kanserde artik "parmak izi dönemi"nin yasandigini belirten Altuntas, söyle konustu:

"Parmak izinden kastimiz, hastaligin detaylandirilmasi. Immünolojik, moleküler, hedefe yönelik ve kisisellestirilmis tedavilerin bu parmak izlerine göre verilmesini kastediyoruz. Nasil her insanin parmak izi farkliysa kanserlerin de özellikleri farkli. Bu gerek tanida gerek takipte gerekse tedavide son derece önemli. Ülkemizde son dönemde çok önemli mesafeler katettik ve katediyoruz. Hedef tedaviler de önümüzdeki süreçte çigir açacak."

- "Yeni tedaviler umut saçmakta"

Altuntas, bagisiklik hücrelerini güçlendirmeyi ve kanser hücrelerini spesifik olarak taniyip öldürmeyi amaçlayan Car-T hücre tedavisine iliskin de bilgi verdi.

Bu yöntemin bilgi birikimi ile teknik ve nitelikli altyapi istedigini, son derece de pahali oldugunu vurgulayan Altuntas, bu kapsamda yapilan çalismalarin gelecek için umut vadettigini söyledi.

Prof. Altuntas, "Yeni tedaviler umut saçmakta ancak unutmayalim bunlarin birçogu hala klinik arastirma düzeyinde. Bu nedenle de biraz daha sabirli olmak lazim. Bunlari her derde deva gibi hastalara yorumlamamak, hastalara sunmamak ama umut da vermek lazim. Umutsuzluga sevk etmeden, ümit isigi olmak lazim." ifadelerini kullandi.

- "Lütfen kanser hastalari ve hasta yakinlari, asilarinizi tamamlayin"

Kanser hastalarinin Kovid-19'a karsi yüksek riskli grupta yer aldigina ve dolayisiyla asilarini mutlaka eksiksiz olmalari gerektigine dikkati çeken Altuntas, sunlari kaydetti:

"Lütfen kanser hastalari ve hasta yakinlari, bakimlarini üstlenen kisiler olarak asilarinizi tamamlayin. En az iki doz asinizi mutlaka olun. Bu konuda Saglik Bakanliginin kurallarini uygulayalim. Kanser hastalari ve yakinlari, asilarimizi olalim ve bu sekilde de önlemlerimizi alarak artik beklemeyelim, merkezlerimize basvuralim. Çünkü kanser hastalarinin asi olmadiklari zaman Kovid-19'a yakalanma oranlari, yakalandiklari zaman da agir geçirme, mekanik ventilasyona baglanma ve yogun bakimda kalma oranlari ile süreleri uzamakta."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile