Dr. Mehmet Akın, hastalığın çocuklarda ani başlayan halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, solukluk, karın şişliği, kemik ağrısı, yüksek ateş, kanama oluşması ve vücutta morlukların belirtileri olduğunu söyledi.
Akın, bu hastalığın tedavi edilmediği zaman kısa sürede ölüme yol açtığını, günümüzde modern tedavi yöntemleri ile hastaların bir bölümünün tamamen hastalıklarından kurtulabildiğini ifade etti.
Löseminin sebebinin kesin olarak bilinemediğini vurgulayan Dr. Mehmet Akın, şunları söyledi: “Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle; genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen, bali, böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden olur. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2 -5 yaşlarında artmaktadır. Bir yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır. Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerin gönüllü kan verici kişiden alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon durumu varsa geçirilmeye çalışılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunması çok önemlidir.” Akın, lösemide iyi bir tedavi ve moral desteği ile yüzde 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığını sözlerine ekledi .
'Lösemide İyi Tedavi ve Moral Desteği İle Yüzde 85 İyileşme Sağlanıyor'
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, akut lösemi (kan kanseri) hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu, ihmal edilmesi halinde kısa sürede ölüme yol açtığı uyarısında bulundu.