Lübnan'da BM Mülteciler Yüksek Komiserligi Önünü Mesken Tutan Siginmacilar Seslerinin Duyulmasini Istiyor

Üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmak için 2 yildir bekleyen Etiyopyali Odosh Bashda: 'Lübnan'da beklemekten artik yoruldum, yollarda ve kaldirimlarda uyuyorum. UNHCR bizi tanimiyor' Sudanli Ismail Abdo Ibrahim: 'Çocuklarimin akibeti için endise ediyorum. Ikisi daha bebek ve onlara süt temin etmekte dahi zorlaniyorum'

MAHMUT GELDI - Yillardir yüz binlerce Filistinli ve Suriyeli mülteciye ev sahipligi yapan Lübnan'da ekonomik krizin de etkisiyle üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmak isteyen ya da yasadiklari maddi zorluklar nedeniyle yardima muhtaç durumda olan çok sayida siginmaci Dünya Mülteciler Günü'nde seslerini duyurmaya çalisiyor.

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan'da, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük ekonomik krizlerden biri yasaniyor.

Bu durum, Israil'in bagimsizligini ilan ettigi 1948'den beri Lübnan'da birçok temel insani haktan yoksun sekilde yasayan Filistinli mülteciler ile 2011'de patlak veren iç savastan kaçan Suriyelileri dogrudan etkiledigi gibi isçi statüsüyle bu ülkede bulunan Afrikalilari da baska ülkelere siginmaya zorladi.

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) verilerine göre, Lübnan, 870 bin mülteciye ev sahipligi yapiyor.

Ülkedeki mülteci ve siginmacilarin çogunun kayitli olmadigini savunan Lübnan makamlari ise bu sayinin 2 milyona yakin oldugunu ifade ediyor.

- Üçüncü bir ülkeye iltica için 2 yildir UNHCR önündeki kaldirimda bekliyor

Baskent Beyrut'ta bulunan UNHCR binasinin önündeki kaldirimi kendilerine mesken edinen Afrika ve Arap uyruklu siginmacilar, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde yasadiklarini AA muhabirine anlatti.

Etiyopya uyruklu Odosh Bashda, daha iyi bir yasam umuduyla üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmak istedigini söyledi.

Konusurken gözyaslarini tutamayan Bashda, 2 yildan beri burada bekledigini belirterek, "Lübnan'da beklemekten artik yoruldum, yollarda ve kaldirimlarda uyuyorum. UNHCR bizi tanimiyor." dedi.

- Lübnan'daki Ürdünlü "tek" siginmaci

Kendisini "Lübnan'daki Ürdünlü tek siginmaci" olarak tanitan Fedva Hidir, 15 ay önce bu ülkeye geldigini ve kalacak yeri olmadigi için mecburen bu kaldirima yerlestigini söyledi.

Üçüncü bir ülkeye siginmak için Lübnan'da bekledigini dile getiren Hidir, ülkesinden ayrilma nedenini açiklamazken, mültecilerin yasadigi sorunlarla ilgilenen tüm kisi ve kurumlardan "kendilerine yardim eli uzatmalarini" istedi.

Hidir, Beyrut'ta ayni kaldirimi paylastiklari Etiyopya uyruklu siginmacilarla dilleri farkli olmasina ragmen çok iyi anlastiklarini anlatti.

- Afrikali siginmacilarin "ayrimciliga maruz kaldigi" iddiasi

Sudanli Abdülbaki Hasan ise Lübnan'da Afrikali siginmacilarin ayrimciliga maruz kaldigini savunarak, bunun arkasinda kasitli bir ihmal veya irkçi bir uygulamanin bulundugu yönünde ise henüz bilgi sahibi olamadiklarini ifade etti.

Hasan, Lübnan'daki Afrikali siginmacilarin çogunun UNHCR tarafindan mülteci olarak kabul edilmemelerinden sikayetçi oldugunu aktardi.

- Ev bulamadigi için 3 çocuguyla kaldirimda yasiyor

Irakli kadin siginmaci Nur Muhammed de ev bulamadigi için 3 çocuguyla bu kaldirimi kendilerine mesken edindiklerini belirtti.

Irak'tan 2003 yilinda Suriye'ye göç ettiklerini ve sonrasinda daha iyi bir hayat umuduyla Lübnan'a geldiklerini anlatan Muhammed, ancak Lübnan'daki mevcut ekonomik sartlar nedeniyle yeni bir soka yakalandiklarini dile getirdi.

- "Çocuklarimin akibeti için endise ediyorum"

Sudanli Ismail Abdo Ibrahim ise 21 yildan beri Lübnan'da yasamaya alistigini belirterek, "Bugünlerde yasanan zorlu hayat sartlarinin bir benzeri daha önce hiç olmamisti." dedi.

Etiyopyali siginmaci bir hanimla evlendigini ve 6 çocugu oldugunu söyleyen Ibrahim, "Çocuklarimin akibeti için endise ediyorum. Ikisi daha bebek ve onlara süt temin etmekte dahi zorlaniyorum." diye konustu.

- UNHCR, kaynaklari sinirli oldugu için tüm mültecilere yetemiyor

UNHCR Lübnan Sözcüsü Lisa Ebu Halid ise "yardimlarin dagitiminda mülteciler arasinda ayrim yapildigi" iddialarini yalanladi.

UNHCR'nin, imkanlari dahilinde insani programini uyguladigini ve yardim dagitimi sirasinda irk veya uyruk farki gözetmedigini kaydeden Ebu Halid, yardima daha fazla ihtiyaç duyanlara öncelik verdiklerini anlatti.

Kaynaklarinin sinirli olmasi hasebiyle yardimlarin tüm mültecileri kapsayamadigini aktaran Ebu Halid, "Bu nedenle de insani yardim programimizda, uyruk veya etnik kimlikleri gözetmeksizin yardima daha fazla muhtaç kisilere öncelik veriliyor." dedi.

Dünya Mülteci Günü'nün her türlü zorlu sartlara ragmen gelecege umutla bakan mültecilere yardim etme firsati dogurmasini temenni eden Ebu Halid, "Dünya Mülteci Günü, savas veya baski sonucu evlerini ve vatanlarini terk etmek zorunda kalarak baska ülkelere siginanlara destek vermek adina BM tarafindan belirlenen bir gündür." ifadelerini kullandi.

UNHCR, Lübnan'daki yüz binlerce mülteciye gida dagitiminin yani sira nakdi yardim, yasal koruma ve saglik hizmeti sunma gibi bir dizi faaliyetler yürütüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile