Lübnan'da Hükümeti Kurmakla Görevlendirilen Hariri, Kabinesini Cumhurbaskani Aoun'a Sundu

Lübnan'da Hükümeti Kurmakla Görevlendirilen Hariri, Kabinesini Cumhurbaskani Aoun'a Sundu

Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, 24 teknokrattan olusan kabinesini Cumhurbaskani Michel Aoun’a sundu.



Lübnan’in baskenti Beyrut’ta bulunan Beyrut Limani’nda 4 Agustos 2020’de yasanan patlamanin ardindan patlak veren hükümet krizi devam ederken, hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, 24 teknokrattan olusan kabinesini Cumhurbaskani Michel Aoun’a sundu. Ülkedeki siyasi çikmaza devam ederken, Aoun’nun Hariri’nin sundugu kabine hakkinda yarin cevap vermesi bekleniyor.

Geçtigimiz aylarda Hariri, Cumhurbaskani Aoun’a çok sayida kabine teklifi sunmus, ancak ikili sunulan teklifler üzerinde anlasamamisti. Geçtigimiz ekim ayinda hükümeti kurmakla görevlendirilen Hariri sundugu kabinenin ardindan yaptigi açiklamada, "Benim için bu hükümet ülkeyi kurtarmaya baslayabilir ve çöküsü durdurabilir" dedi.



Cumhurbaskani Aoun ise yaptigi açiklamada, bir karara varmak için teklifi inceleyecegini aktardi. Hariri’nin son kabine teklifi, ülkeyi kurtarmak için çok ihtiyaç duyulan dis yardimlarin kilidini açabilir.

Öte yandan Lübnan’da 1943 yilinda yazili olmayan ve "Ulusal Pakt" adiyla anilan bu anlasmada ülke yönetimi mezhepçi bir güç paylasim sistemi ile yönetiliyor. Anlasmaya göre, cumhurbaskaninin Maruni, meclis baskaninin Sii, basbakanin Sünni olmasi ve parlamentoyu olusturan 128 üyenin Hristiyanlar ile Müslümanlar arasinda yari yariya paylasilmasi gerekiyor.

Beyrut patlamasi

Beyrut Limani’nda 4 Agustos 2020’de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda yangin çikmis, daha sonra ise büyük bir patlama meydana gelmisti. Patlamada 210 kisi hayatini kaybederken, 6 bin 500 kisi de yaralanmisti. Patlama sonucu baskent Beyrut’ta çok sayida bölgede büyük hasar meydana gelmisti.

Patlamayi sorusturan Hakim Fadi Savvan, 10 Aralik’ta Basbakan Diab’in yani sira eski bakanlar Khalil, Zuaiter ve Fenianos’u ihmal ile suçlamisti. Basbakan Diab ve eski bakanlarin görevlerini ihmal etmekle suçlanmasi ülkede tartismalara yol açmisti. Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski bakanlar Khalil ve Zuaiter’in talebi üzerine sorusturmayi hakim Savvan’dan almis, daha sonra sorusturmaya Hakim Bitar atanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile