Lübnan'da, farklı ülkelerin vatandaşlarıyla evli Lübnanlı kadınların çocuklarının vatandaşlık haklarını konu alan konferans ve kitap tanıtımı yapıldı.
Başkentteki Beyrut Amerikan Üniversitesinde Besme Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu (Besme) tarafından düzenlenen 'Miniklerin Kalemiyle Vatandaşlık' başlıklı konferansta derneğin Genel Müdürü Gülşen Sağlam ve Lübnan Mahkemesi Hakimi Jean Gazzi konuştu.
Konferansta ayrıca Lübnanlı kadın hakları savunucusu Hind Atvi'nin çizimlerini yaptığı 'Miniklerin Kalemiyle Vatandaşlık' başlıklı çizgi romanın da tanıtımı yapıldı. Kitapta Atvi'nin kaleminden vatandaşlık alamayan çocukların aileleriyle yaşadığı sorunlar da ironik bir dille eleştiriliyor.
Besme Genel Müdürü Sağlam, derneğin kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalara ve faaliyetlere değindikten sonra, ikinci ülkelerin vatandaşlarıyla evli Lübnanlı kadınların çocuklarının Lübnan vatandaşlığı almasını engelleyen yasaları eleştirdi.
Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü:
'Gerçekten sivil bir devlete ihtiyacımız var. Bu konu çözülmezse gelecekte birçok çocuğu sokakta bulacağız. Birçok çocuk işsiz ve eğitimsiz olacak ki zaten şu an durum böyle. Bu meselenin çözülmesi için bir an önce siyasiler üzerinde baskı kurulmalı.'
Lübnan Mahkemesi Hakimi Jean Gazzi de çocukların vatandaşlık almasını engelleyen yasaları eleştirerek konuyla ilgili karşılaştığı örnekler ile Lübnanlı siyasi ve hukukçular üzerine düşen görevleri dile getirdi.
Daha sonra Lübnanlı kadın hakları savunucusu Hind Atvi'nin kadın hakları ve vatandaşlık konusundaki mücadelesini anlatan sunum yapıldı. Sunumdan sonra konuşmacılara plaket takdim edildi.
Konferansın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Besme Genel Müdürü Sağlam, doğan çocuklara vatandaşlık verilmesinin Lübnanlı kadınlar için bir hak olduğunu belirterek, 'Kadın da erkek gibi bir vatandaştır ve hakları aynıdır. Lübnan'da bu mesele maalesef siyasi olarak yorumlanıyor.' dedi.
Siyasilerin konuyu siyasileştirip bahane ürettiklerine vurgu yapan Sağlam, 'Filistinliler uzun yıllardır Lübnan'da. Bu süreçte Lübnanlılar ve Filistinliler arasında birçok evlilik yaşandı. Bu, gerekçe gösterilerek kadınlara hakları verilmiyor ama gerçekte bu kadının bir hakkıdır, özgürlüğüdür.' ifadesini kullandı.
Sağlam, vatandaşlık konusunda en çok etkilenen kesimin çocuklar olduğunun altını çizerek, 'Çünkü bu çocukların vatandaşlığı yok. Böyle doğan bir çocuğa Lübnan devleti sağlık, eğitim, sosyal güvence ve iş vermiyor.' diye konuştu.
Lübnan'daki yasalara göre, başka bir ülkenin vatandaşıyla evlenen Lübnanlı kadınların çocuklarına vatandaşlık verilmiyor. Ülkedeki kırılgan mezhebi yapı ve nüfus dağılımı nedeniyle engellenen vatandaşlık hakkından mahrum doğan çocuklar Lübnan pasaportu alamadığı gibi eğitim ve sağlık dahil birçok sosyal haktan da yararlanamıyor.
Lübnan'da 'Miniklerin Kalemiyle Vatandaşlık' Konferansı
Konferansta, farklı ülkelerin vatandaşlarıyla evli Lübnanlı kadınların çocuklarına yönelik vatandaşlık engelleri konuşuldu.