Lübnan'daki Müstakbel Hareketinden 'Siyasilerin Dokunulmazliginin Kaldirilmasi' Önerisi

Müstakbel Hareketi Genel Baskani Saad elHariri: 'Bizler, cumhurbaskaninin yani sira basbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve hatta avukatlarin dokunulmazliklarini içeren hukuk maddelerinin askiya alinmasini öneriyoruz'.

Lübnan'daki Sünni Müstakbel Hareketi Genel Baskani Saad el-Hariri, yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigi Beyrut Limani'ndaki patlamanin birinci yili yaklasirken ülkede cumhurbaskaninin yani sira basbakan, bakan, milletvekili ve avukatlara yönelik dokunulmazliklar içeren tüm hukuk maddelerinin askiya alinmasi önerisinde bulundu.

Müstakbel Hareketi lideri ve eski Basbakan Hariri, baskent Beyrut'taki evinde düzenledigi basin toplantisinda, 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamaya iliskin sorusturmada yasanan gelismelere dikkati çekti.

Kendisinin bir sehit çocugu oldugunu ve yakinlarindan birini kaybetmenin ne anlama geldigini çok iyi bildigini dile getiren Hariri, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle de kimse 4 Agustos olayi üzerinden müzayedelere kalkismasin. Bu cinayet bizleri 14 Subat 2005'e geri götürdü. Sehit Refik Hariri'nin bloku Müstakbel Hareketi, gerçekler için kanla bedel ödedi. Bugün de soruyoruz: Yasanan tüm suikastlarla ilgili gerçekler nerede? Amonyum nitratin nereden geldigini ve bu felaketin arkasinda kimlerin oldugunu bilmek Lübnanlilarin hakkidir."

Lübnan'da milletvekillerini ve yetkilileri korumaya alan dokunulmazligi içeren anayasa maddelerinin kendileri tarafindan yazilmadigini söyleyen Hariri, cumhurbaskaninin dokunulmazligi oldugu ve yargilanmayacagina dair anayasadaki maddenin "Saad el-Hariri tarafindan yazilmadigini" yineledi.

Dokunulmazliklarin kaldirilmasina Müstakbel Hareketinin engel oldugu yönündeki iddialarin yalan ve iftiradan ibaret oldugunu söyleyen Hariri, sözlerini söyle sürdürdü:

"Anayasa, birilerinin bakis açisi degildir. Dokunulmazliklar kaldirilsin ve suçlu bulunan ben dahil kim olursa olsun yargilansin. Müstakbel Hareketinin dokunulmazliklarin kaldirilmasina karsi oldugu yalandir. Bugün herkesin dokunulmazligini kaldirma yönünde bir teklif sunduk. Bizler ayrica Meclisteki gruplarin bu teklifi imzalamalari yönünde çalismalari yürütecek bir komite olusturduk. Teklifimiz, dokunulmazlikla ilgili tüm maddelerin askiya alinmasini içeriyor, çünkü gerçeklerden daha büyük bir sey yoktur. Siyasi güçlerin de bu sartlarda istisnai kararlar almasi gerekir. Bizler, cumhurbaskaninin yani sira basbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve hatta avukatlarin dokunulmazliklarini içeren hukuk maddelerinin askiya alinmasini öneriyoruz."

Beyrut Limani'ndaki patlamada yasamini yitirenlerin yakinlari, yürütülen sorusturmayla iliskili milletvekillerinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi talebiyle haftalardir sik sik gösteriler düzenliyor.

- Beyrut Limani'ndaki patlama ve sorusturma süreci

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de, patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti. Patlamada yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamayi sorusturan yargiç Fadi Savvan, 10 Aralik 2020'de Basbakan Hassan Diyab'in yani sira eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil, eski Bayindirlik ve Ulastirma bakanlari Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kisinin yasamini yitirmesine ve yaralanmasina yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamisti.

Basbakan Diyab ve eski bakanlarin "görevi ihmal" ile suçlanmasi, ülkede tartisma konusu olmustu.

Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski Maliye Bakani Halil ve eski Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Zuaytir'in talebi üzerine Beyrut Limani'ndaki patlamanin sorusturulmasi görevini yargiç Savvan'dan almisti.

Temyiz Mahkemesi'nin kararindan 2 gün sonra 20 Subat'ta ise Adalet Bakani Marie-Claude Najm, sorusturmaya yargiç Bitar'i atamisti.

Yargiç Bitar'in göreve gelmesinin ardindan 15 Nisan'da 6 kisi ve 23 Haziran'da 7 kisi olmak üzere, sorusturma kapsaminda gözaltina alinanlarin 13'ü saliverilmisti.

Lübnan yargisi, son olarak 2 Temmuz'da 3 milletvekilinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için Meclisten talepte bulunmus ve bazi emniyet yetkililerin sorgulanacagini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile