Lübnan Ekonomik Krizden Kurtulmak Için IMF Ile Teknik Görüsmelere Basladi

Ekonomik krizle bogusan Lübnan ile Uluslararasi Para Fonu (IMF) arasinda teknik görüsmelerin basladigi bildirildi.



Lübnan medyasinda yer alan habere göre, 13 ay aradan sonra 4 Ekim'de IMF ile Lübnan arasinda görüsmelerin yeniden baslamasinin ardindan yeni bir sürece girildi.

Haberde ifadelerine yer verilen IMF Orta Dogu ve Orta Asya Departmani Direktörü Cihad Azur, Lübnan Basbakani Necib Mikati'nin IMF'den yardim talebinde bulundugunu ve teknik görüsmelerin simdiden basladigini belirtti.

Basbakan Mikati, geçen hafta Reuters'a yaptigi açiklamada, hükümetin önümüzdeki günlerde IMF'ye gerekli finansal bilgileri vermek için çalismalara basladigini söylemisti.

- Lübnan-IMF "ekonomiyi kurtarma" programi

Eski Lübnan Basbakani Hassan Diyab'in 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen patlama sonrasi istifa etmesi nedeniyle, Lübnan-IMF "ekonomiyi kurtarma" programi için tüm görüsmeler askiya alinmisti.

Diyab döneminde hazirlanan IMF planinda, Lübnan'a yaklasik 90 milyar dolarlik borç verilmesi üzerinde çalisiliyordu.

Lübnan lirasi Ekim 2019'da patlak veren toplumsal gösterilerden sonra ABD dolari karsisinda yaklasik yüzde 90 deger kaybetti.

Bankalarda lira mevduati bulunan Lübnanlilar, paralarini kurtarmak için bankalara akin edince ülkedeki banka sistemi felç oldu ve su anda eski mevduat hesaplarindan para çekilmesi oldukça güç.

IMF verilerine göre, Lübnan ekonomisinde geçen yil yüzde 25'lik daralma yasandi ve enflasyon yaklasik yüzde 85'e ulasti.

Ülkede asgari ücret de yasanan daralama ve liradaki kayip nedeniyle 450 dolardan yaklasik 40 dolara kadar geriledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile