Lübnan'in Iran'dan Petrol Ithal Etme Ihtimali ABD Ile Iran Arasinda Polemige Neden Oldu

Iran'in Beyrut Büyükelçiligi, ekonomik kriz nedeniyle akaryakit temininde sorun yasayan Lübnan'in "Iran petrolüne siginmak yerine daha iyi çözümler bulabilecegini" söyleyen ABD'li büyükelçi Dorothy Shea'ya tepki gösterdi.

ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Shea, dün Lübnan'da bir televizyon kanalina verdigi mülakatta, ülkede haftalardir akaryakit istasyonlarinin önünde uzayan kuyruklara ve Iran'dan petrol ithal etme ihtimaline degindi.

Lübnan'in Iran'dan petrol ithal etmesinin bir çözüm olmadigini savunan Shea, ülkede sadece enerji sektöründeki yolsuzlugun önüne geçilmesiyle sorunun yarisinin hemen çözülebilecegini dile getirdi.

Tahran'in bir nevi eksenindeki ülkeyi kendi ajandasi için kullanmak istedigini söyleyen Shea, Lübnan'in petrol için Iran'a siginmak yerine çok daha iyi çözümler bulabilecegini ifade etti.

Bunun üzerine Iran'in Beyrut Büyükelçiligi, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Iran petrol tankerlerinin Beyrut'a ulasmasinin ABD'li büyükelçinin "önemsiz" açiklamalarina bagli kalmayacagini aktardi.

Denizde seyir halinde olan bir tankerin fotografinin da paylasildigi açiklamada, "(ABD'li) Büyükelçinin, Iran ve Lübnan arasindaki kardesçe iliskilere müdahale etmemesi gerekir." ifadesi kullanildi.

Bu arada ülkenin resmi haber ajansina göre, Lübnan Petrol Genel Müdürlügü, "Iran'dan petrol ithal etme konusunda kendilerine kamu veya özel kesimden herhangi bir talep gelmedigini" bildirdi.

Lübnan Hizbullahi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, daha önce ekonomik kriz nedeniyle akaryakit temininde sorun yasayan Lübnan'in Iran'dan petrol ithal etmesi önerisinde bulunmustu.

- Ülkedeki ekonomik kriz ve akaryakit sorunu

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük olarak tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti Merkez Bankasi üzerinden yüzde 85 sübvanse ediyor.

Lübnan’da haftalardir devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakit istasyonlarin çogu kapali dururken, açilanlarin önünde de uzun kuyruklar olusmaya devam ediyor.

Lübnan Enerji Bakani Rimun Gacar, nisan ayinda fiyat farki nedeniyle benzinin Lübnan'dan yasa disi yollarla Suriye'ye götürüldügünü duyurmustu.

Ekonomi uzmanlari ise Lübnan Merkez Bankasi sübvansiyonu sürdügü sürece Lübnan-Suriye sinirindaki akaryakit kaçakçiliginin durmayacagina dikkat çekiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile