Lübnanlilar Kurban Bayrami'ni Ekonomik Krizin Gölgesinde Geçiriyor

Lübnanlilar Kurban Bayrami'ni Ekonomik Krizin Gölgesinde Geçiriyor

Lübnan’da devam eden ekonomik kriz nedeniyle halk Kurban Bayrami’ni buruk geçiriyor. Eski geleneklerinden vazgeçen Lübnanlilar Arap tatlilarini satin almakta zorluk çekiyor.

Lübnan’da, ABD dolari sikintisi nedeniyle esi benzeri görülmemis bir finansal kriz yasanirken, yerel para biriminin deger kaybetmesine neden olan bu durum yüzünden nüfusun yüzde 70’inden fazlasi yoksullukla mücadele ediyor. Kurban Bayrami’ni da bu krizin ortasinda karsilayan Lübnanlilar, eski geleneklerinden, yani ziyarete gelen akrabalarina ikram ettikleri Arap tatlilarini satin almaktan vazgeçmeye basladi.

Yasadiklari zorluklardan bahseden Marwan Merheb, "Lübnanlilar ekonomik, finansal ve yasam kosullari karsisinda bayrami daha iyi hale getirecek firsatlari yakalamaya çalisiyor. Lübnanlilar bu kosullarda mutlu olmayi ve gülümsemeyi basariyor ve gerçeklige uyum saglayabiliyor. Ancak bu yilki bayram Lübnan halki için bir mutluluk vesilesi degil" dedi.



"Kimse Lübnan lirasi ile ödeme kabul etmiyor"

Beyrut’taki bir tatlici dükkaninda çalisan Zakia El Khatip ise fiyatlardaki artisa dikkat çekerek, "Bu yil herkes için çok zor. Yüksek fiyatlar herkese agir geldi. Hammaddemizi ABD dolari ile aliyoruz. Kimse Lübnan lirasi ile ödeme kabul etmiyor. Tedarikçiler yerel para birimini kabul etse bile bizden karaborsadaki döviz kuru üzerinden ödememizi istiyorlar. Günlük dolar kuruna göre ödeme yapmamizi istiyorlar. Dolar yükselirse fiyatlarini yükseltiyorlar ama dolar düserse fiyatlarini düsürmüyorlar. Ama biz mecbur birakildik ve insanlar bize alisti. Insanlar bunu yemeli ki bayramin ruhunu hissetsin ve tüm insanlar sevgiyle bayrami kutlasin" ifadelerini kullandi.

Lübnan’daki ekonomik kriz

Ülkede yerel para biriminin dolar karsisinda deger kaybetmesi ile son 2 yildir yasanan ekonomik kriz sonucu hayat pahaliligi giderek artiyor. Özellikle 2019 yilindan bu yana sik sik enflasyon oranlarinda keskin artislarin görüldügü ülkede yasanan krizin, ülke tarihindeki en zorlu kriz oldugu ifade ediliyor. Halkin yaklasik yüzde 80’inin yoksulluk içinde yasadigi Lübnan’da ekonomi, Dünya Bankasi’na göre 2020’de yüzde 20,3, geçtigimiz yil ise yaklasik yüzde 7 küçüldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile