Balik avi sezonunun açilmasindan beri bolca görülen lüfer denizlerden çekiliyor. Hamsi ve çinekopun bollasmasi ise fiyatlari düsürdü. Karaköy balikçilar çarsisinda geçtigimiz haftalarda kilosu 40 liraya satilan hamsinin kilosu suanda 25-30 liradan satiliyor. Çinekop ise 50 liraya kadar düstü. Mezgit 25-30 TL, istavrit 30-35 TL, palamutun tanesi ise 60-70 TL arasinda satiliyor. Ayrica denizlerde azda olsa barbun görülmeye baslandi. Barbunun kilosu da 50 liradan satiliyor. Lüferin az olmasiyla beraber hamsinin ve çinekopun irilestigini belirten balikçilar, suanda hamsi ve çinekop yemenin tam zamani oldugunu yagmurlarin da etkisini göstermesiyle beraber baliklarin daha fazla yaglanacagini ve irilesecegini belirtti.
“Lüfer denizlerden çekildi, hamsi ve çinekop irilesti”
Lüferin denizlerde çekilmesiyle denizlerde balik çesitliliginin çogaldigini ayrica hamsi ve çinekop bollugunun yasandigini belirten balikçi Baris Durmaz, “Baliklara talep çok fazla. Kasim ayindayiz, baliklarin en yagli ve güzel oldugu bir aydayiz. Bu aya kadar sürpriz bir lüferimiz vardi. 1 aydir çok güzel lüfer sattik. Lüfer çogu baligi kaçirir, çok güçlü ve aksi bir baliktir. Lüferin denizlerden çekilmesiyle hamsi ve çinekop bollugu bekliyoruz. Çinekop, hamsi ve istavrit suanda ucuz gidiyor. Çinekop 70 - 80 liradan 50 liraya kadar düstü. Hamsi ve istavritin kilosunu 30 - 35 liradan satiyoruz. Lüferin gitmesiyle ayrica barbunda görülmeye baslandi. Barbunun kilosu da 50 liradan satiliyor. Çinekopun fiyatinin da biraz düsmesiyle tam yenme zamani iri ve yagli. Palamut bu sene fazla çikmadi onunda nedeni ayni lüfer bollugu, palamutu en fazla kovalayan balik lüferdir” dedi.
“Hamsi, istavrit ve çinekopa talep artti”
Hamsi ve çinekopun fiyatlarinin düstügünü belirten balikçi Samet Balyemez, “Baliklarimiz taze ve fiyatlari da uygun. Hamsi ilk çiktiginda 40-50 liradan asagisina satilmiyordu. Simdi ise hamsinin fiyati 25-30 lira arasinda degisiyor. Havlarin biraz daha sogumasiyla ve yagmurun artmasiyla hamsi biraz daha bollasir. 1 tane palamut günde 1 veya 2 kilo hamsi yer. Bu sene palamutun az olmasi hamsinin fiyatini düsürdü. Istavritin kilosu 25-30 lira, çinekop 50 lira. Lüfer bu sene çok fazla çikti 30-35 liraya kadar sattik. Simdi az çikmaya basladigi için boyuna göre 40-50 liraya satiyoruz. Suanda en çok talep Hamsi, istavrit ve çinekopa” ifadelerini kullandi.
“30 liradan sattigimiz lüfer suanda 60-70 lira oldu”
Lüferin azalmasiyla fiyatinin 70 liraya yükseldigini söyleyen balikçi Mustafa Sancaktaroglu, “Suanda çok fazla çikan bir balik var diyemeyiz. Bir gün hamsi çok çikiyor fiyati 20-25 liraya düsüyor. Diger gün hamsi az çikiyor fiyati 30-35 lirayi görüyor. Suan hamsinin fiyati 20-25 lira arasinda degisiyor. Lüfer denizlerde iyice azaldi. 30 liraya sattigimiz lüfer suanda 60-70 lira oldu. Suanda en fazla çinekop çikiyor onunda fiyati 40-50 arasinda degisiyor” seklinde konustu.
Lüfer Azaldi, Hamsi Ve Çinekop Bollasti
Tezgahlarda hamsi ve çinekop bollugu görülmeye baslandi. Lüferin azalmasiyla tanesi 60-70 liraya kadar yükseldi. Hamsinin kilosu ise 25-30 lira arasinda degisirken çinekopun kilosu 50 liraya satiliyor.



















