Lüks Marketlerde 25 TL'ye Satilan Mandalinayi Bedavaya Dagitsa Da Toplayan Bulamiyor

Lüks Marketlerde 25 TL'ye Satilan Mandalinayi Bedavaya Dagitsa Da Toplayan Bulamiyor

Hatay’da tarla fiyati 2 TL’ye kadar düsen ve lüks marketlerde 25 TL’yi bulan fiyatlarla satilan mandalina agaç diplerinde çürümeye birakildi. Üreticiler, bedava dagitsa da ürünleri toplayacak vatandas bulamiyor.

Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük yikim yaptigi Hatay’in verimli topraklarinda yetisen narenciyede bu yil ürün bereketi yasaniyor. Hasadin baslamasiyla birlikte mandalina fiyati bahçede 2 TL’ye kadar düstü. Birçok üründe araya komisyoncularin girmesiyle bahçe fiyatiyla market fiyatinda yasanan fark mandalinayi da vurdu. Büyüksehirlerde lüks marketler de mandalina fiyati 25 TL’ye kadar çikarken, bu durumdan en olumsuz etkilenen de üreticiler oldu. Türkiye’nin narenciye üretiminde önemli bir konuma sahip olan Hatay’in Erzin ilçesinde üretici, narenciyeyi bedava dagitsa da toplayan bulamiyor.

Narenciye üreticisi Sinan Bayraktaroglu, ürünün dalda kalmasi durumunda agacin önümüzdeki yil ürün vermeyecegine dikkat çekerek, “Erzin’de narenciye üreticisi olarak perma perisaniz. Iç ve dis piyasada alici bulamayan mandalinayi, gördügünüz gibi agaç basinda çürümeye terk ettik. 1 yillik beklentimiz heba oldu gitti. Gübreye ve sulama suyuna verecegimiz parayi bir taraf birakalim, budanmasi, topragin sürülmesi isçiye verdigimiz para zarar üstüne zarar. Meyve agaç basinda kalsa seneye tutmaz. Tabana dökülse agacin hastalanmasina neden olur. Bedava alin götürün diyorum ona da gelen yok. Yetkililer biran önce bu olumsuzluga çare bulmasi gerekiyor. Su ana kadar, Erzin’deki narenciyenin yüzde 50’si toplanmadi ve ne yapacagimizi da bilemiyoruz. Narenciyeye güvenerek borçlandik, önümüzdeki yil ise akibetinin ne olacagi da bilinmiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile