Macaristan Basbakani Orban'dan AB Komisyonu Ve Avrupa Parlamentosuna LGBT Tepkisi Açiklamasi

'LGBT aktivistlerinin çocuklarimizin arasina, ana okullara ve ilkokullara girmelerine izin vermeyecegiz'.

Macaristan Basbakani Viktor Orban, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu ve Avrupa Parlamentosunun (AP), Macaristan'da LGBT aktivistlerinin okullara girislerine izin verilmesini istedigini belirterek, "LGBT aktivistlerinin çocuklarimizin arasina, ana okullara ve ilkokullara girmelerine izin vermeyecegiz." dedi.

Orban, yaptigi açiklamada, ülkede 18 yasindan küçükleri escinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik etmeyi" yasaklayan yasal düzenlemeye yönelik elestirilere tepki gösterdi.

Söz konusu yasa hakkinda dün AP'de gerçeklestirilen tartismanin verimli oldugunu belirten Orban, "Faydali bir tartismaydi çünkü herkes durusunu açikça ortaya koydu. Her sey net ve alisilir. AP ve AB Komisyonu, LGBT aktivistlerinin ve kuruluslarinin, ana okullara ve ilkokullara girmelerine izin vermemizi istiyor." dedi.

Orban, Macar hükümetinin bunu kabul etmedigini ve çocuklarin yetistirilmesi konusunun tamamen ulusal yetki alani içinde oldugunu kaydederek, "Burada Brüksel bürokratlarinin hiçbir isi yok. Ne yaparlarsa yapsinlar LGBT aktivistlerinin çocuklarimizin arasina, ana okullara ve ilkokullara girmelerine izin vermeyecegiz." diye konustu.

- AB Komisyonu Baskani ve 13 AB üyesi ülke yasayi kinadi

Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Irlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Ispanya, Isveç ve Letonya'nin 22 Haziran'da imzaladigi ortak bildiride, Macaristan'da 18 yasindan küçüklerin escinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik edilmesini" yasaklayan yasal düzenlemeye tepki gösterilmisti.

Yasanin, es cinsellere karsi ayrimcilik içerdigi ve fikir özgürlügünü ihlal ettigi savunulan bildiride, farkliliklari kabul etmenin ve esit tutmanin AB'nin temel degerleri oldugu ve bundan taviz verilemeyecegi kaydedilmisti.

Yasaya sert tepki gösteren AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de "Bu Macar yasasi utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrimcilik yapmakla kalmiyor, ayni zamanda AB'nin temel degerlerine de aykiri. Bu konuda taviz yok." degerlendirmesinde bulunmustu.

- Yasanin içerigi

Macaristan'da, 15 Haziran'da kabul edilen yasayla, okullarda 18 yas altindaki kisilere, es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik eden" herhangi bir içerigin gösterimi yasaklandi.

Yasaya göre televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini, 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile