Macaristan'da Yapilmasi Planlanan Çin Üniversitesi Kampüsüyle Ilgili Halk Oylamasi Düzenlenecek

Macaristan Basbakani Viktor Orban, baskent Budapeste’de kurulmasi planlanan ve muhalefetin tepki gösterdigi Çin Fudan Üniversitesi kampüsü konusunda halk oylamasi yapilacagini söyledi.

Orban düzenledigi basin toplantisinda, Çin üniversitesinin baskentte kampüs açmak istemesinin tamamen egitimle ilgili bir konu olmasina ragmen bunun muhalefet tarafindan suistimal edildigini öne sürdü.

Orban, üniversite hakkinda henüz projenin bile hazir olmadigini ama projenin tamamlanmasinin ardindan herkesin kendi görüsünü ortaya koyabilecegini ve bunun neticesinde karar verilecegini belirterek, "Bir üniversitenin kurulmasi tamamen mesleki bir konu. Sol bu konuyu siyasi bir mesele haline getirme karari verdi ve böylece siyasi bir mesele haline geldi. Bu yüzden sonucun herkes için kabul edilebilir olmasi için Budapeste'deki seçmenler referandumda karar verecek." diye konustu.

Fudan Üniversitesinin 4 Alman ve 24 Iskandinav ülkesi üniversitesinin yani sira ABD'deki Yale üniversitesiyle is birligi içinde olduguna dikkat çeken Orban, üniversitenin ülkenin ulusal güvenligine tehdit olmadigini ifade etti.

- Fudan Üniversitesi, AB'deki ilk Çin üniversitesi olacak

Fudan Üniversitesinin Avrupa Birligi'nde (AB) ilk olacak Budapeste kampüsünün 2024 yilinda açilmasi ve ekonomi, uluslararasi iliskiler, tip ve teknik bilimler alanlarinda egitim vermesi bekleniyor.

Macar hükümeti, Fudan Üniversitesinin Budapeste kampüsünün ülkede egitim standardini yükseltecegini, Çin'in ülkeye yönelik yatirimlarina ivme kazandiracagini ve ülkesine bölgesel bir bilgi merkezi olma firsati taniyacagini savunuyor.

Muhalefet ise Çin Üniversitesinin Macarlarin vergileriyle yapilmasinin dogru olmadigi, ulusal güvenlik riski teskil ettigi ve bölgede yapilmasi planlanan Ögrenci Sehri projesinin büyük bir bölümünü isgal edecegi gerekçesiyle karsi çikiyor.

- Bölgedeki cadde isimleri degistirilmisti

Budapeste'deki 9. Bölge Belediyesi, 2 Haziran'da Çin Fudan Üniversitesinin baskentte yapilmasi planlanan kampüs bölgesindeki bazi cadde isimlerini, Sehit Uygurlar Caddesi, Özgür Hong Kong Caddesi, Dalay Lama Caddesi ve Xie Shiguang Caddesi olarak degistirme karari almisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile