Macaristan'dan Akdeniz'deki Sığınmacıların Dağıtılması Önerisine Ret

Macaristan Başbakanı Viktor Orban: Macar hükümeti hiçbir şekilde sığınmacıların dağıtılmasında yer almayacak''.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Akdeniz'de bir gemideki 450 sığınmacının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere dağıtılması konusunda yaptığı çağrıya olumsuz cevap verdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin günlerdir Akdeniz'de gemideki 450 sığınmacının durumu konusunda, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker üzerinden 27 AB ülkesine yazdığı ve dayanışma çağrısı yaptığı mektuba Başbakan Orban'ın cevap verdiğini söyledi.

Başbakan Orban'ın, yeni İtalya hükümetinin izlediği ve AB'nin dış sınırlarını koruyan sığınmacı politikasına saygı duyduğunu belirten Szijjarto, "Yasa dışı sığınmacıları Avrupa ülkeleri arasında dağıtmak yerine geldikleri yere geri yollamak gerekli. Macaristan sadece bu konuda yardımcı olabilir.'' ifadesini kullandı.

Szijjarto ayrıca, Orban'ın cevap mektubunda, ''Macaristan'ın sığınmacı politikası yıllardır biliniyor. Macar hükümeti hiçbir şekilde sığınmacıların dağıtılmasında yer almayacak.'' ifadelerinin yer aldığını kaydetti.

Haberde ayrıca, İtalya Başbakanı Conte'nin çağrısı üzerine Malta, Fransa ve Almanya'nın, 50'şer sığınmacı kabul edeceği şeklinde açıklama yaptığı bilgisi yer aldı.

- Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında, Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı.

Sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına dikenli tel örgü çeken hükümet, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Parlamentoda geçen yıl kabul edilen yasayla aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların da tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları ise Macar güvenlik güçlerini, ülkeye girmeye çalışan sığınmacılara şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

AB'nin sığınmacı krizine çözüm olarak sunduğu kota sistemi kapsamında bin 294 mülteciyi kabul etmesi öngörülen Macaristan, bu plana da şiddetle karşı çıkıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile