Macaristan Disisleri Bakani Szijjarto Açiklamasi 'NATO, Ukrayna'da Kendi Çizdigi Kirmizi Çizgileri Asiyor'

Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto, "NATO, Ukrayna askerlerinin egitilmesi ve silah transferi araciligiyla koordinasyon rolünün arttirilmasi önerisiyle Ukrayna konusunda kendi çizdigi kirmizi çizgileri asiyor" dedi. Szijjarto Ukrayna’ya silah saglanmasaydi, barisin çoktan tesis edilmis olacagini söyledi.

Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto, Macaristan’da yayin yapan haber sitesine verdigi röportajda, NATO’nun Ukrayna-Rusya savasindaki tutumunu elestirdi.

NATO’nun, savasin basindan beri Rusya-Ukrayna anlasmazliginda Rusya ile dogrudan çatismaktan kaçindigini belirten Szijjarto, Persembe günü Brüksel’de gerçeklestirilen NATO-Ukrayna Konseyi Disisleri Bakanlari toplantisinda alinan kararin NATO ittifakini savasa daha da yaklastirdigini ileri sürdü. "Ukrayna askerlerinin egitimi ve Ukrayna’ya silah transferi araciligiyla NATO’nun koordinasyon rolünün arttirilmasi önerisi NATO’nun Ukrayna-Rusya savasinin basinda kendi çizdigi kirmizi çizgileri asmasidir" diyen Peter Szijjarto, ülkesinin NATO’nun koordinasyon rolünün artirilmasindan kaynaklanacak hiçbir faaliyete katilmayacagini, mali destek sunmayacagini söyledi.



Bati dünyasinin Ukrayna’ya sagladigi silahlarin savas alaninda hiçbir basari getirmedigini belirten Szijjarto, "Ukraynalilar silah almasaydi ne olurdu bilmiyoruz. Baris çoktan saglanabilirdi" ifadelerini kullandi. Bazi NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’yi Temmuz ayinda Washington’da düzenlenecek NATO zirvesinde ittifaka davet etmek istedigini dile getiren Szijjarto, ancak çogu üye ülkenin buna karsi çiktigini söyledi.

Peter Szijjarto "NATO, geçtigimiz 2 yilda NATO’nun savunma ittifaki olarak kurulusundaki islevinin giderek asindigi ve saldirgan bir ittifaka dönüstügü inancini güçlendiren çok sayida adim ve kararlar aldi. Bu durum, NATO’nun tüzügüne ve kurucularinin niyetlerine tamamen aykiridir" ifadelerini kullandi.

Macar Bakan, Hollanda Basbakani Mark Rutte’nin NATO Genel Sekreterligi üyeligini desteklemeyeceklerini, yeni genel sekreterin ittifak için en büyük tehdidin geldigi Dogu Avrupa’dan seçilmesi gerektigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile