Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Hovari Açıklaması

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, ''Macaristan'ın anayasası, yeni ve çağdaş bir düşünceyle Lajos Kossuth tarafından Kütahya'da yazıldı'' dedi.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'yi makamında ziyaret eden Hovari, valilikte kabul edilmekten şeref duyduğunu bildirdi.

Kentin, kendisi için büyük anlam ifade ettiğini belirten, Hovari, şöyle konuştu:

''Türk-Macar ilişkileri çok eskilerden başladı.

Kütahya, Macarların oturduğu bir yerdi. 1850-1851'de, Macaristan bağımsızlığının en önemli kişisi Lajos Kossuth ile onun maiyetinde 100'den fazla önemli siyasetçi ve general burada yaşadı. Onlar Kütahya hakkında çok şey yazdı. Kütahya'da yeni bir anayasa yazdılar. Anayasa meselesi her ülkede çok önemli. Macaristan'ın anayasası, yeni ve çağdaş bir düşünceyle Lajos Kossuth tarafından Kütahya'da yazıldı. Kütahya'ya üniversite öğrencisiyken de gelmiştim. O zaman Kütahya bambaşka bir şehirdi. Şimdi çok gelişmeler olduğunu gördüm. Kütahya'yı ziyaret etmek benim için büyük bir şeref.''

Çiftçi de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Hovari'yi daha önce Macaristan'da ziyaret ettiğini hatırlattı.

İki ülke ilişkilerini her alanda artırarak devam ettirme çaba ve gayreti içinde olduklarını anlatan Çiftçi, ''Büyükelçimize, tarihten beri var olan dostluğumuzun geliştirilmesine katkılarından dolayı teşekkür ederim'' diye konuştu.

Macaristan'ın Kütahya Fahri Konsolosu ve iş adamı İsmet Güral ise iki ülkenin öncelikle ekonomik konuları çözmesi gerektiğini belirtti.

Güral, geçen hafta Macaristan'da katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkilerin sosyal ve kültürel alanlarda çok iyi olduğu, ancak ekonomik ilişkilerin henüz yeterli düzeye gelmediğinin ifade edildiğini anlattı. İş adamı Güral, karşılıklı diyalog ortamlarının, ekonomik ilişkileri de geliştirmesini dilediğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök / Deniz Açık

Yayıncı: Kamuran Akkuş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile