Macron, 'Denizalti Krizi'nin Ardindan ABD'li Yetkililerle Ilk Yüz Yüze Temasi Gerçeklestirdi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, baskent Paris'te bulunan ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile görüstü.

Avustralya'nin Fransa ile imzaladigi denizalti anlasmasini iptal ederek ABD ve Ingiltere ile ortaklik kurmasiyla yasanan krizin ardindan Macron ABD'li üst düzey isimle ilk kez yüz yüze temas gerçeklestirdi.

Elysee Sarayindan yapilan açiklamada, Macron'un Blinken ile bas basa uzun bir görüsme yaptigi belirtildi.

Iki ülke arasindaki is birliginin derinlestirilmesi ve güçlendirilmesi firsati bulundugunun ifade edildigi açiklamada, bunun özellikle Avrupa Birligi (AB)-NATO is birligi, Sahel ile Hint-Pasif bölgeleri konularinda yapilabilecegi aktarildi.

Açiklamada, Macron ve Blinken arasindaki görüsmenin Fransa ile ABD arasindaki güveni tesis etmeye katkida bulunacagi kaydedildi.

Blinken de Twitter hesabindan, Macron ve danismani Emmanuel Bonne ile önemli görüsme yaptigini belirtti.

Avrupa, Sahel ve Afganistan ile ilgili ortak güvenlik çikarlarini görüstüklerini ifade eden Blinken, ikili iliskileri gelistirme konusunda sabirsizlandiklarini bildirdi.

Blinken, Fransa Disisleri Jean-Yves Le Drian ile de bir araya geldigini, görüsmede ortak ekonomik ve kalkinma ile Hint-Pasifik, Sahel ve Afganistan'daki bölgesel sorunlarin ele alindigini ifade etti.

- Avustralya, ABD ve Ingiltere arasindaki AUKUS anlasmasi

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalanan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya'nin Fransiz Naval Group'la vardigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklanmisti.

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, 16 Eylül'de "Gerçekten sirtimizdan vurulduk. Avustralya ile bir güven iliskisi kurmustuk ve bu güvene ihanet edildi." açiklamasini yapmisti.

17 Eylül'de Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklayan Le Drian, ABD'nin tutumunu "hayal kirikligi" olarak nitelendirmisti.

Macron ve ABD Baskani Joe Biden, 22 Eylül'de yaptiklari telefon görüsmesinde, "denizalti krizinin" ardindan güveni garanti eden sartlari olusturmak ve ortak hedeflere ulasmak için somut önlemler önermeyi amaçlayan derin istisare sürecini baslatmaya karar vermisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile