Macron, Terör Örgütü DEAS Ile Mücadelede Irak'a Destegini Yineledi

Macron, Terör Örgütü DEAS Ile Mücadelede Irak'a Destegini Yineledi

Irak’ta düzenlenecek “Bölgesel Komsuluk Zirvesi” toplantisina katilmak üzere baskent Bagdat’a gelen Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile düzenlenen ortak basin toplantisinda, terör örgütü DEAS’la mücadelede Irak’a desteginin sürecini ifade etti.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Irak’ta düzenlenecek “Bölgesel Komsuluk Zirvesi” toplantisina katilmak üzere gece saatlerinde baskent Bagdat’a geldi. Irak’ta temaslarina baslayan Macron, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile bir araya geldi. Ikili, görüsme sonrasi ortak basin toplantisi için kamera karsisina geçti. Konusmasinda Irak’a destegini yineleyen Macron, Bagdat’ta bugün düzenlenecek "Bölgesel Komsuluk Zirvesi" toplantisinin, Irak için büyük bir basari oldugunu ve bölgede istikrarin saglanmasi için büyük bir önem tasidigini vurguladi. Macron, ülkesinin Irak’in istikrarina önem verdigini ifade ederken, terör örgütü DEAS’in halen tehlike unsuru oldugunu ve terör örgütüyle mücadelede Irak’a desteginin sürecegini vurguladi. DEAS’in ülkenin büyük bir bölümünü isgal etmesinin ardindan Irak’ta yasanan büyük göç dalgasina da deginen Macron, göçmenlerin evlerine dönmeleri konusunda Irak hükümetinin gösterdigi çabalari destekledigini, savas nedeniyle altyapisi yok olan sehirlerin imari için Fransiz sirketlerinin önemli rol oynadiklarini kaydetti.

Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ise Fransa’nin Irak’a verdigi destekten ve Bölgesel Komsuluk Zirvesi için gösterdigi çabadan dolayi Macron’a tesekkür etti. Ülkesi ile Fransa arasindaki ikili iliskilerin stratejik ortakliga dayali oldugunu belirten el-Kazimi, iki ülke arasinda özellikle altyapi konusunda çok önemli ekonomik projelerin oldugunu, bu projelerin baslatilmasi için tüm engelleri asma konusunda gayret gösterdiklerini dile getirdi.

“Bölgesel Komsuluk Zirvesi”

Türkiye basta olmak üzere Irak’a komsu ülkelerin yani sira Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Iran, Misir, Birlesik Arap Emirligi (BAE), Katar, Fransa, ABD ve Ingiltere’nin davet edildigi zirve toplantisina, taraflarin Suriye’de gösterdigi sert tavirlar üzerine Suriye Devlet Baskani Besar Esad davet edilmedi. Irak’in güvenligi, yatirim ve komsu ülkeler arasindaki sorunlari görüsmek için sadece bölgesel ülkelerin katilmasi planlanan toplanti, Irak’a komsu olmayan bazi Arap ve yabanci ülkelerin katilmasi üzerine uluslararasi bir zirve toplantisina dönüstü. Bagdat’ta yapilacak toplantida Iran ile Suudi Arabistan basta olmak üzere körfez ülkeleri arasindaki sorunlarin yani sira Yemen Savasi, Lübnan’daki siyasi kriz, Suriye’deki iç savas, bölgesel su krizi, ekonomik iliskiler gibi konularin ele alinmasi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile