'Madde Bağımlılığı ve Madde Bağımlılığa İten Sebepler” Konulu Seminer Gerçekleşti

'Madde Bağımlılığı ve Madde Bağımlılığa İten Sebepler” Konulu Seminer Gerçekleşti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü, Sakarya Emniyet Müdürlüğü ve Serdivan Müftülüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği “Madde Bağımlılığı ve Madde Bağımlılığa iten Sebepler” konulu seminer ile Sakarya Üniversitesi öğrencileri bilgilendirildi.


Yapılan seminere Din-Bir-Sen Sakarya İl Başkanı İbrahim Kaya, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği polisi ve TUBİM İl Temsilcisi Harun Yıldırım, Psikolog Selda Özbağ ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Narkotik polisi Harun Yıldırım yaptığı konuşmada, “Uyuşturucu satıcıları genç nesili nasıl zehirlerim, nasıl kendime rant kapısı ederimin peşindeler. Son yapılan düzenlemelere göre, ticaretini yapan sevk eden, yer temin eden, nakleden kişiler 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal medyayı kullanırken, arkadaşını seçerken biraz daha dikkatli olmalısınız. Parti organizasyonlarında bu tür olaylar olabilir. Bonzai ve jameika denilen uyuşturucu ana maddesi aktarcılarda çok rahat bulabileceğiniz adaçaylarıdır. Bu adaçaylarına 230 adet kimyasal madde karıştırılıyor. Hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği tarım ilaçlarını, fare zehirlerini bu ilaçlarla karıştırdıktan sonra adaçaylarının üzerlerine döküp elde ediyorlar. Resmen bir nesli katletmek suretiyle bu illeti sokaklarda gezdiriyorlar. Türkiye de ilk tespiti 2011 yılında yapılıyor. Dünya üzerinde üretim yeri Çin. Ciddi bir ölüm vakasıdır. Yakaladığımız kişilerin ya sigara, yada alkol kullanmakta. Madde bağımlılığının en önemli tetikleyici unsuru, ilk basamağı sigara ve alkolden geçmektedir. İnsanlarımız artık meyve suyu içermiş gibi alkol tüketmekte. Çok dikkatli olunması gerekmektedir” dedi.

Uyuşturucu kullan kişilerde oluşabilecek etkenleri söyleyen Narkotik Uzmanı Harun Yıldırım, “Bunu kullanan kişilerde ağız kuruluğu, gözlerde kanlanma ve kızarıklık, soğuk havalarda kişinin terlemesi, gereksiz bir tedirginlik, göz bebeklerinde büyüme, sürekli hareket hali, uykusuzluk veya tam tersi saatlerce uyuma hissi iştahsızlık, bitkinlik, yüzde oluşan doğal morluklar oluşur” diye konuştu.

İhbar konusunda vatandaşın daha duyarlı olmasını da söyleyen Yıldırım, “İhbar noktasında, gençlerimizi ve halkımız hep korkutuyorlar. İhbar ederseniz başınız belaya girer, sürekli ifadeye çağrılırsınız, isminiz açıklanır gibi söylenir. Bunlar kesinlikle yanlıştır. Yasal yoldan ihbar edenin kimliği açıklanmaz. Hiçbir şekilde ifadeye çağrılmazsınız. Hiçbir dosyada isminiz geçmez. Gönül rahatlığıyla gidin kendi güvenliğiniz açısından, geleceğiniz açısından bu ihbar konusunda çekinmeyin” İfadelerini kullandı.

Uyuşturucu satıcılarının aldıkları cezalardan da bahseden Harun Yıldırım, “Uyuşturucu ticaretini yapan sevk eden, yer temin eden, nakleden kişiler 10 yıldan 20 yıla kadar, üretim yapan imal eden 20 yıldan 30 yıla kadar, TCK 191 göre kullanıcı olsa dahi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, 1 yıl denetimli cezası ve tıbbi tedavi zorunluluğu getirildi.

Bir kimse uyuşturucu kullanmış, polise yakalanmış ve tedavi olmak isterse polise veya savcıya başvurursa geriye dönük cezai işlem uygulanmaz. Aksine tedavisi için ücretsiz bir şekilde ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilir. Gönderilen kişiye asla ceza verilmez. Sakarya’da AMETEM kuruldu, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü, Hendek’teki Eğitim Fakültesinin girişi kapısında bağımlılık konusunda hizmet sunmaktadır” şeklinde konuştu.

Sokaklardan uyuşturucunun silindiğini de sözlerine ekleyen Uzman Yıldırım, “Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Narkotik Büro amirliği ekipleri yapmış oldukları operasyonlarda bonzaiyi sokaklardan sildiler. Haplarda yüzde 80, Bonzai’yi de yüzde 97 satılması azaldı. Bunlar hep yapılan operasyonların eseridir” dedi.


Konuşmalarının ardından Din-Bir-Sen İbrahim Kaya Narkotik Uzmanı Harun Yıldırım’a plaket takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile