Psikiyatrist Deniz Şimşek, madde bağımlılığında hiperaktiflerin riskli grubu oluşturduğunu, uyuşturucu tedavisinde etkili olan çipli yöntemi 6 ayda 24'ü kadın 171 kişiye uyguladıklarını söyledi.
Şimşek, bir otelde madde bağımlılığı ve tedavi yöntemlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 'bağımlılık yapıcılar'ın beyinde en çok uyardığı sistemin, ödül merkezi olduğunu belirtti.
Madde, internet, oyunla ilgili bağımlılıkların, farklı kategorilerde olsa da beyinle ilgili biyokimyasal sistem açısından benzer şeylere hizmet ettiğini anlatan Şimşek, 'Çocuğun internet bağımlılığından bahsedersek, bir oyunda var olma, orada kendini iyi, üstün hissetme duygusu, o sistemi çalıştırmaya yönelik. Madde bağımlılığında da benzer bir beyin biyokimyasal süreci var ama internetle uğraşmak, bağımlılık yapıcı etkinlikler oyun gibi, bunlarla madde bağımlılığı arasında çok yakın bir ilişki kurmak zor. Bu, buna yol açar demek güç' dedi.
Şimşek, madde bağımlılığında yaş aralığının gittikçe düştüğünü, uyuşturucuyla tanışmada en önemli nedenlerin başında 'merak ve arkadaş baskısı'nın yer aldığını ifade etti.
- 'Hiperaktif çocuğun deneme olasılığı artıyor'
Maddeye ulaşılabilirliğinin biraz daha kolay hale gelmesinin tedavi sürecini olumsuz etkilediğinin altını çizen Şimşek, şöyle konuştu:
'Yapılan çalışmalardan hiperaktivitesi baskın grubun, madde bağımlılığına yatkınlığının artığını görmekteyiz. Trafik cezasına yatkınlığının da artığını görmekteyiz. Aslında risk alma olasılığının artığını görmekteyiz. Bu, biraz daha hiperativitenin dürtüsellik parçasının öne geçmesiyle ilgili bir durum. Hiperaktivite, ani, hızlı karar verme, sonucunu düşünmeden yapma davranışıyla giden bir süreç. Hiperaktivite ve dürtüsellik baskın bir tipten bahsediyorsak, risk artıyor çünkü çocuğun deneme olasılığı artıyor. Beyin biyokimyasalları da aslında buna müsait.'
Şimşek, hiperaktif çocukların tedavi edilmesi gerektiğine, dikkat üzerinde önemli bir yeri olan magnezyum mineralinin düşmesine neden olan şekerin bu grupta tüketiminin azaltılmasının önemine değindi.
Çip tedavisinin, uyuşturucu bağımlıları üzerindeki etkinliğini vurgulayan Şimşek, görev yaptığı Özel Medisu Hastanesi'nde 2015 yılı haziran ayından 31 Aralık'a kadar geçen sürede 24'ü kadın 171 bağımlının deri altına nohut büyüklüğündeki, iki aylık ilaç ihtiyacını içeren çipin yerleştirilmesini kapsayan bu yöntemin başarıyla uygulandığını sözlerine ekledi.
Toplantıya, toplum destekli polisler ile hastane başhekimi Seyfettin Yahşi ile bazı doktorlar da katıldı.
Madde Bağımlılığında Hiperaktif Grup Riskli
Psikiyatr Şimşek: 'Yapılan çalışmalardan hiperaktivitesi baskın grubun, madde bağımlılığına yatkınlığının artığını görmekteyiz' '2015 yılı haziran ve aralık ayları arasında madde bağımlılığı tedavisinde etkili olan çipli yöntemi 24'ü kadın 171 hastaya uyguladık'.