Maden Davası Başladı

Efemçukuru maden davasına devam edildi.

İzmir'e bağlı Menderes İlçesi Efemçukuru köyü sınırları içinde altın ve gümüş madeni işletmesi için Tüprag Metal Madencilik San ve Tic. Ltd.Şti'ne verilen bir yıl süreli deneme izninin iptali istemiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davacılar Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ziraat ve Gıda Mühendisleri Odası Avukatı Arif Ali Cangı, İzmir Tabip Odası (İTO) Avukatı Mithat Kara ile TMMOB'a bağlı Jeoloji, Metalürji, Çevre ve Kimya Mühendisleri ve Peyzaj mimarları odalarının avukatları katıldı.

Duruşmada, maden şirketinin avukatları Şeyda Atanur ve Tezcan Çakır ile İzmir Özel İdare'nin avukatı Erdinç Elmacı da bulundu.

Mahkeme heyeti, tarafların sunduğu dilekçeleri inceledi, tek tek davayla ilgili görüşlerini sundu. EGEÇEP'in avukatı Arif Ali Cangı, süresi dolmuş bir iznin iptali davasının görüldüğünü, süresi dolmuş olsa da dava açıldığı gün işletmenin hukuka aykırılığının tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Av. Arif Ali Cangı, Efemçukuru Altın Madeni'nin İzmir'in içme suyu ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajı Koruma Alanı sınırında bulunduğunu ve yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan ve yapımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Çamlı Barajı'na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer aldığını belirtti.

Cangı, bölgenin İzmir'in arseniksiz tek su havzası olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "İzmir'in arseniksiz tek su havzası olan bölge aynı zamanda orman alanları,ekolojik üzümleriyle, İzmir'in damı olarak nitelendirilmektedir. Efemçukuru'nda yaşanacaklar İzmir kentini doğrudan etkileyecek. Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, 'yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yapacağı; böylelilkle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirleneceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği,bölgede uygulanan ekolojik tarımın sona erdireceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağı' kanıtlanmış durumdadır."

Efemçukuru'ndan çıkarılacak 27 ton altına karşılık İzmir'in geleceğinin yok olacağını anlatan Cangı, şunları söyledi: "Yöredeki kaya arsenikten zengin. Kazıldığında milyonlarca yıldır doğayla barışık yaşayan başta arsenik bütün ağır metaller hareketlenecek yer altı ve yer üstü sularına karışacaktır. Ayrıca kavurma (kalsinasyon) işlemi sırasında atmosfere salınacak gazlar asit yağmurlarıyla İzmir ve civarına yağacak, arsenik tuzlarını çözecek, sularımız arsenikli akacaktır. Tehlike çok büyüktür.İzmir'in suyu korunmalı.İzmir İl Özel İdaresi tercihini İzmir'in yaşamından, geleceğinden yana değil, altın şirketinin çıkarlarından yana kullanmıştır." Şirket avukatları Tezcan Çakır ve Şeyda Atanur, maden sahasında her türlü tedbirin alındığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme, tarafların görüşlerini aldıktan sonra karar vermek üzere duruşmayı erteledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile