Kamudaki sorunlara ilişkin TKİ'yi bir takım talepleri için ziyaret ettiklerini belirten Küçükgençay, ziyaretteki talepler konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 9 Mayıs Çarşamba günü Ankara'da Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş'ı Genel Merkez Yöneticileri Vedat Ünal, H.Hüseyin Yıldız ve Ege Bölgesi Şube Sekreteri Recep Kılıç ile birlikte ziyaret ettiklerini belirten Küçükgençay, "TKİ Genel Müdürü Aktaş ve Enerji Bakan Yardımcısı geçtiğimiz aylarda Soma'yı ziyaret etmişti. O ziyarette ELİ Müessese Müdürümüz Hakkı Duran kamudaki sorunları ve talepleri aktarmıştı. Biz de Genel Müdürümüz Aktaş'a bu sorunları ve talepleri pekiştirmek adına ziyarette bulunduk." dedi.
EN AZ 10 ADET YENİ KAMYONLAR ALINMALI
Bu taleplerle ilgili konuşan Küçükgençay, " Acilen açıkocaklara kamyon alınması gerekli. Bunun sayısı da en az 10 adet olması gerekir. Çünkü, alınacak kamyonların değeri eski kamyonların değeriyle aynı. Yeni kamyonların eskilere göre 2,5 kat fazla iş yapma durumu var. Alınacak kamyonların 6 yılda kendini amorte edebilecek. Bizim açıkocaklarımız derin sahada olması nedeniyle zamanla yarışırcasına üretim yapılıyor. Heyelan ve sel gibi olaylarda alamadığımız kömürün dekapajı 1 milyon metre küp ise bunu bu sene alamadığımızda seneye ötelediğimizde bu 2 milyon metreküp oluyor. Onun için acilen ivedilikle kamyonların alınması gerekli."dedi.
KAMUYA İŞÇİ ALINMASI
Kamuya işçi alınması konusunda da talepleri olduğunu belirten Küçükgençay, "Yeni açılan ihalelerle birlikte kontrol şubelerdeki işçi açığının ve açık ocaklardaki çalışma şartlarının zorlaşması nedeniyle kamuya işçi alınması gerektiğini sendika görüşü olarak bildirdik."dedi.
TKİ'NİN ÜST YÖNETİMİNE SOMA'DAN BİRİLERİ OLMALI
Soma havzasında Ege Bölgesi şubesinin kırmızı çizgilerini anlattıklarını ifade eden Küçükgençay, "Bunlar, açık ocaklar Deniş Bölge Müdürlüğü dahil kamu eliyle üretime devam edilmesi özel sektörümüzün de sorunlarının giderilmesi yönünde taleplerimizi ilettik. Havzamızdan da TKİ Genel Müdürlüğü'nün üst yönetiminde Soma'da ELİ müessesemizde görev yapan arkadaşlar değerlendirilmeli. TKİ'nin yarıya yakın üretiminin yapıldığı Soma'dan burayı bilen yöneticilerin olması bakımından bu çok önemli. Soma'dan TKİ Müdür Yardımcısı ya da daire başkanı olması yönünde taleplerimizi ilettik."dedi.
İTHAL KÖMÜRLE YENİ SANTRAL YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
Deniş'te ihaleye çıkacak yeni santral ile ilgili olarakta açıklamada bulunan Küçükgençay, "Türkiye Maden İşçileri Sendikası ithal kömür ve doğalgaza karşı. Linyit üzerine dışarıdan ithal kömürle santral yapılmasını istemiyoruz. Görüşümüz kalkınmakta olan bir ülkenin bu tip kaynaklarının dışarıya gitmemesi yönünde. Bizim bilinen 3 milyar tonluk bir linyit rezervimiz var. Bunun üzerine termik santraller yapılmalı. Kömür doğru kullanılmalı. Ekonomimize hızla kazandırılmalıdır. Bunlar yapılırken de işçi sağlığı ve güvenliğine azami derecede dikkat edilmeli."dedi.
DAHA ANLAYIŞLI BİR HASTANE YAPISI İSTİYORUZ
Soma Devlet Hastanesi ile ilgili olarakta sıkıntılarının bulunduğunu belirten Maden İş Sendikası Ege bölgesi Şube Başkanı Küçükgençay "Bizim ayda ortalama 200'ün üzerinde iş kazası yapan arkadaşımız oluyor. Önlemlerini ne kadar alırsanız alın, yer altı işçiliğinde insanların başına herhangi kazalar gelebiliyor. Hastanedeki yolun öbür tarafındaki tomografi cihazına gitmek, Soma için bir utanç kaynağıdır. Yeni hastanenin ne zaman yapılacağı belli değil. Bu, yıllardan beri bu şekilde sürüp gidiyor. İşçi arkadaşlarımız ülke kaynaklarını gün yüzüne çıkarmak için uğraşırken işçilerin o tip gördüğü muamele canımızı sıkmaya başladı.
Eğer bu böyle gidecek olursa buna dur diyeceğiz."dedi.
Maden İş'ten Soma İçin Talepler
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Çağman, Durmuş Yılmaz ve Recep Kılıç ile birlikte açıklamalarda bulundu.