Maden işçisinin üniversite açılışında verdiği ders ayakta alkışlandı

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ)'nin 2010–2011 akademik yılının açılışında ilk dersi veren Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi işç

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ)'nin 2010–2011 akademik yılının açılışında ilk dersi veren Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi işçisi Sertan Adıyaman ayakta alkışlandı.

ZKÜ'nün yeni akademik yıl açılışı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi(AKM)'nde bir tören yapıldı. Törene Vali Erdal Ata, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, bürokrat, sivil toplum örgütü, meslek odaları temsilcileri ile üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Üniversitenin geleneksel açılış dersini veren Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'nde pano ayak üretim işçisi olarak çalışan Sertan Adıyaman'ın konuşması büyük ilgi gördü.

Sertan Adıyaman'ın üniversite açılışında maden işçileri adına ilk dersi vermekten duyduğu mutluluğu belirterek başladığı dersinde, Zonguldak'ın yer altı kaynağıyla bütünleşerek gelişen bir şehir olduğunu söyledi.

Zonguldak'ın gelişim sürecinin 1829 yılında Uzun Mehmet'in kömürü bulması ve 1848 yılında doğrudan taşkömürü üretimi ile şekillendiğine dikkat çeken Adıyaman, madencilerin hayatından kesitler sundu.

İşçilerin verdiği mücadelelerden örnekler veren Adıyaman, Zonguldak'ta her evde mutlaka 5 bin maden şehidinden birinin akrabasının yaşadığını anlattı.

Yüzyılı aşkın süredir süren madencilerinin hikâyelerinin nesilden nesile devam ettiğini belirten Adıyaman, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu şehri emeğin başkenti yapan ve Karaelmas ile Zonguldak'ı birleştiren başta şehitlerimiz olmak üzere hayatını kaybeden tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum."

Madenciliğin çok farklı ve zor bir meslek olarak bilindiğinin altını çizen Adıyaman, "Ben sizlere ne kadar anlatmaya çalışsam da bu duyguları yaşamadan, hissetmeden anlamak çok zor olur." ifadelerini kullandı.

"TAŞKÖMÜRÜ, DÜNYADA SANAYİNİN VAZGEÇEMEDİĞİ ENERJİ KAYNAĞI"

Taşkömürünün halen dünya sanayinin vazgeçemediği bir enerji kaynağı olarak önemini koruduğuna dikkat çeken Adıyaman, taşkömürünün Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada da üretiminin devam ettiğini ifade etti.

Madenlerde sıkça yaşanan iş kazalarına da değinen Sertan Adıyaman, Türkiye'nin iş kazalarında üst sıralarda olmasını, içine sindiremediğini söyledi.

Yer altında bir işçinin küçük bir hatasının çok sayıda insanın hayatına mal olabileceğine vurgu yapan Adıyaman, "Yaşadığımız grizu faciası taşeron mantığının ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Ancak hâlâ bu yanlışta ısrar etmek, yeni acılara davetiye çıkarmaktır. Türkiye'nin TTK'ya ihtiyacı var. 160 yıllık bu birikim harcanamaz. TTK'ya sahip çıkılmalıdır." şeklinde konuştu.

Dünyada gelişmiş ülkelerin ekonomik krizlerde enerji kaynaklarını bir koz olarak kullandığına işaret eden Adıyaman, "Daha önce 50–60 dolara düşen taşkömürünün tekrardan 300 doları aştığı unutulmamalıdır. Almanya, kendi üretimi için teşvik verirken, bizim ülkemizde madenlerin zarar ettiğinin ısrarla, tekrarlanmasının anlamı yoktur. Bu konumda TTK daha çok, daha verimli üretir hale getirilmelidir." diye konuştu.

Dersi ayakta alkışlanan maden işçisi Sertan Adıyaman'a ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, çiçek, plaket ve hediye verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile