Orhangazi'ye bağlı Üreğil köyü halkı, köy sınırları içine kurulacak maden ocağında çalışmaların başladığını öğrenince ayaklandı. Bölgeye giden öfkeli kalabalık, hafriyat yapan iş makinesini ateşe verdi. Köylüler, traktör ve otomobillerine binerek, onbinlerce aracın geçtiği Bursa-İstanbul kara yolunu trafiğe kapatmak üzere yola çıktılar. Ayaklanmayı haber alan Orhangazi Jandarma Komutanlığı ekipleri yol kesme eyleminin önüne geçti. Köylülerin yolu Sugören köyünde kesildi.
Jandarma engeline takılan köylüleri, Yeniköy yolu üzerinde Kaymakam Ertan Peynircioğlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ahmet Uzun ve Emniyet Müdür Yardımcısı Kemaleddin Akbaba dinledi. Peynircioğlu, kanuni yollarla hak aranırsa köylünün yanında olacağını ifade ederken, yol kesmek veya araç yakmak gibi eylemlerle meselenin halledilemeyeceğini, aksine bunun daha büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi.
Köylüler, "Üreğil bin yıllık maziye sahip bir köy. Köy halkının geçim kaynağı zeytin ve turşuluk biberdir. Maden ocağının yapılacağı alan hava sirkülasyonu sahası içinde. Buradan çıkan toz sadece Üreğil'i değil Yeniköy, Çakırlı ve İznik gölü havzasındaki tarım alanlarına zarar verecek. Köylünün geçim kaynağı olan tarım, maden ocağından önemli ölçüde etkilenecektir. Maden ocağında patlatılacak dinamitler, betondan yapılan zeytin kuyularımızda çatlamalara sebep olacak. Sarnıçların çatlaması demek,
zeytinimizin bozulması demektir. Maden ocağının yapıldığı alan su havzası içinde. Sularımız kirlenecek. Bizim çalı kesmemize bile müsaade etmeyen devlet, maden ocağı için çok sayıda ağacı feda etmiştir. Maden ocağının yakınından BOTAŞ'ın doğalgaz hattı geçiyor. Ocaktaki dinamit patlamaları ve çalışmaların doğalgaz hattına zararı olabilir. Yalova'ya bağlı Kılıç köyünde de benzer bir tesis kuruldu ve köyde tarım arazileri yol oldu" diye konuştu.
Kaymakam Ertan Peynircioğlu ise maden ocağını işletecek firmanın gerekli izinleri aldığını ifade etti. Köylünün çeşitli tahmin ve söylentiler üzerine konuştuğunu belirten Peynircioğlu, "Burası için verilen izinler Orhangazi'deki kurumlar tarafından verilmedi. Ruhsatı ilgili mercilerden almışlar. Bu izinlerin iptali için, suya zarar veriyorsa DSİ raporu, doğalgaz hattına zarar veriyorsa BOTAŞ raporu gerekiyor. Dava açarsınız, yahut ilgili birimlerin hazırlayacağı raporlarla bu engellenebilir. Hak ararken
başkalarının hakları engellenemez. Yol kesmek ağır cezalık suçtur. Hak arayacaksanız, usulüne uygun şekilde aramalısınız. Yol kesmekle, araç yakmakla olmaz. Hukuk dahilindeki bütün işinizde yanınızdayım" dedi.
Peynircioğlu, maden ocağı çalışmaları aylar evvel başlamasına rağmen, köylülerin şimdiye kadar hiç dava açmamış olduklarına dikkati çekti.
Yeniköy Belediye Başkanı İsmail Akoğlu, Çakırlı Belediye Başkanı Mustafa Dalyan, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Osman Uçar ve MHP Orhangazi İlçe Başkanı Cemal Erdağı'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, kaymakamla görüştükten sonra dağıldı. Üreğil muhtarı Fahrettin Demiral, yürütmenin durdurulması talebiyle pazartesi günü dava açacaklarını bildirdi.
Maden Ocağı İnşaatı Köylüleri Ayaklandırdı
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde maden ocağına karşı çıkan köylüler Bursa-İstanbul yolunu trafiğe kapatmak isterken, iş makinesini ateşe verdiler.