Karacabey ilçesine bağlı mahalle, her yıl ilkbahar mevsiminde Afrika kıtasından göç edecek leyleklerin yolunu gözlüyor.
Türkiye'nin tek, Avrupa'nın 11'inci leylek köyü unvanına sahip mahallede, evlerin çatıları ve direklerin tepelerine yuvalarını yapan leylekler, burada kuluçkaya yatıyor. Yumurtadan çıkan yavrularını büyüterek içgüdüleriyle onlara uçmayı öğreten leylekler, bunun ardından sıcak yerlere göç etmek üzere mahalleyi terk ediyor.
Göldeki yaşamın kameralarla izlendiği, leyleklerin telef olmaması için elektrik tellerinin kaplandığı Eskikaraağaç'ta mahalleliler de bu yıl 10'uncusu yapılması planlanan "Leylek Şenliği" için gün sayıyor.
- Leyleklerin elektrik akımına kapılarak telef olması engellendi
Mahallenin muhtarı Rıdvan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskikaraağaç'ta bol su ve yiyecek bulabilen leyleklerin bundan dolayı her yıl buraya göç ettiğini söyledi.
Leylekler için mahallede birçok düzenleme yaptıklarını belirten Çetin, "Leylek ölümleri çok oluyordu. Bu yüzden elektrik telleri kapalı sisteme alındı" dedi.
Şenliğin bu sene 31 Mayıs-1 Haziran'da gerçekleştirilmesinin planlandığı bilgisini veren Çetin, leylekleri, Uluabat Gölü'nü korumayı ve doğada insanlar haricinde başka canlıların da yaşadığını göstermeyi amaçladıklarını anlattı.
Herkesi şenliğe davet eden Çetin, şöyle konuştu:
"Leylekler mahallemize mart aylarının sonlarında gelmeye başlar, haziran aylarının sonlarında da başka ülkelere göç eder. Burada yavruları yumurtadan çıkıyor, onları büyütüyorlar. Yavruları büyütüp uçuş eğitimi verdikten sonra haziran sonunda burayı terk ederler. Şu anda anne leylekler kuluçkada. Yavrular, 5-10 gün sonra çıkar. Daha sonra onları besler, büyütür, aynı bir aile gibi yaşarlar. Ardından yavrularına uçuş eğitimi verirler ve onlar büyüdükten sonra sıcak ülkelere göç ederler. Leylekler, göl kenarındaki kurbağa ve yılanlarla beslenir. Eskiden her evin üzerinde yuva varmış. Eskilerin söylediğine göre, mahallemizde 50-60 hatta 70 yuva olurmuş. Şu anda 15 yuvamız var fakat sadece 7-8'i dolu. Çoğu gelmiyor. Bazıları yolda ölüyor, yaralanıyor. Bazı seneler tüm yuvalar doluyor, bazı seneler de boş kalıyor. Eski yuvalar yıkıldıktan sonra onların yerine platformlar, özel yuvalar yapıldı. Yine de gelmeyen leylekler var. Bir yuvada çift halinde yaşıyorlar."
Maden Ocaklarında İşçiyi Bekleyen Tehlike Çok
Uluabat Gölü'nün kıyısında, bir yarımadanın üzerinde kurulan ve "leylek köyü" olarak anılan Eskikaraağaç Mahallesi'ndeki leyleklerin bazıları yumurtadan yeni çıkan yavrularını büyütüyor, kimileri ise kuluçkada bekliyor.