Mavi Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) Yetkilisi Güler Özkartal, Bursa ve Türkiye genelinde yaşanan maden kazalarının iş sağlığı ve güvenliği konusunun, üretimin önünde tutularak bitirilebileceğinin altını çizdi. Özkartal, denetimlerin artırılması ve yaptırımların caydırıcı niteliğe getirilmesi ile madencilerin ve yakınlarının rahat nefes alabileceğini söyledi.
Sanayi devriminin başlamasıyla önemi artan maden sektörü, o günden bugüne, dünyada olduğu gibi Türkiye`de de hala ölümlü iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olma özelliğini sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda Bursa’da yaşanan ve en son, Zonguldak’ta üç gün arayla meydana gelen ve üç kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden kazalarındaki iş güvenliğine yönelik zaafiyetlere dikkat çeken Mavi Akademi OSGB Yetkilisi Güler Özkartal, Dünya Madenciler Günü nedeniyle maden sektöründe yaşanan iş kazalarının nedenlerine dikkat çekti. Çalışma ortamından kaynaklanan doğal nedenler dışında birçok ihmalin kazalara davetiye çıkardığını ifade eden Özkartal, “Madenlerde çalışan işçilerde iş sağlığı ve güvenliği konularında olumlu davranış oluşturacak iş güvenliği eğitimlerinin olmaması veya yetersiz oluşu, güvenli, hızlı ve ucuz maliyetli hammadde üretecek makina ve ekipmanların yeterince olmaması, madencilik faaliyetlerinin sermaye yatırımı olarak görülmemesi gibi nedenlerle madencilerimiz tehdit altında çalışmaya devam ediyor.” dedi.
Yeraltı ve yerüstü madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Bursa’da yaşanan maden kazalarına da dikkat çeken Güler Özkartal, şunları kaydetti: “Bursa’da özellikle linyit ocaklarında meydana gelen grizu patlamalarında çok sayıda maden işçisi hayatını kaybetmektedir. Sektörün iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerinin giderilmesi, maden işçilerinin daha güvenli iş ortamına kavuşmalarını sağlayacaktır. Maden ocaklarındaki faaliyetlerin sürdürülmesi noktasında işverenlerin öncelik vermesi gereken konunun iş güvenliği olması gerekiyor. İşverenler, maddi kaygıdan dolayı maden ocaklarındaki faaliyetlerinin sürdürülmesinde önceliği iş güvenliğine değil, maalesef üretime veriyor. Bu nedenle iş güvenliğinin tam sağlanamadığı bir üretimde maden kazalarındaki artış da kaçınılmaz oluyor.”
Özkartal, ayrıca, maden ocaklarında iş güvenliği öncelikli faaliyetlerin sağlanması ve gerekli yaptırımların uygulanması konusunda yasama, yürütme organlarına da önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
“maden Ocaklarında Öncelik Üretim Değil, İş Güvenliği Olmalı”
Her yıl dünyada Aralık ayının ilk haftası, `Dünya Madenciler Günü` olarak kutlanıyor.