Madencilerin Maruz Kaldigi Faktörlerin Beyin Sinyalleri Üzerindeki Degisimi Incelenecek

Madencilerin Maruz Kaldigi Faktörlerin Beyin Sinyalleri Üzerindeki Degisimi Incelenecek

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) projesiyle madencilerin maruz kaldiklari fiziksel ve psikolojik faktörlerin beyin sinyalleri üzerindeki degisimi incelenecek.

Bartin Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Ögr. Gör. Samet Çelik tarafindan hazirlanan “Yer Altinda Uzun Süreli Çalismaya Bagli Gerçeklesen Elektrofizyolojik Degisimlerin Olaya Iliskin Osilasyonlar Yöntemi Ile Incelenmesi” baslikli proje TÜBITAK – 1002 Hizli Destek Programi dahilinde desteklenmeye uygun görüldü.

Proje hakkinda bilgiler veren Çelik, 12 ay boyunca madencilerde görülen kognitif ve emosyonel yikimin incelenecegini belirtti.

Çelik, “Madencilerde yeraltinda uzun süreli çalismaya ve bunun sonucunda ortaya çikan toksik gaz maruziyetinin, kognitif ve emosyonel yikima sebep olup olmadigi arastirilacaktir. Benzer sekilde çalisma kosullarinin uzun vadede bellek ve dikkat basta olmak üzere diger bilissel islevleri etkileyip etkilemedigi merak konusudur. Bu proje ile birlikte hem zehirli gazlarin sinir sistemi ve bilis üzerindeki elektrofizyolojik etkileri incelenirken hem de elde edilecek bulgularin isçi sagligi ve güvenligi açisindan yeni uygulama ve politikalarin ortaya konmasina zemin olusturacagi düsünülmektedir” diye konustu.

Çelik, projenin BARÜ Edebiyat Fakültesi bünyesinde yeni kurulan Bilissel Arastirmalar Laboratuvarinda hayata geçirilecegini de kaydederek, “Her geçen gün büyüyen üniversitemizde insanliga ulasan bilimsel çalismalar yapma gayretindeyiz. Bu dogrultuda bizleri daha kaliteli isler yapmaya tesvik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile degerli destekleri için Dekanimiz Prof. Dr. Sedat Yazici’ya tesekkürlerimi sunuyorum. Ayrica projenin hazirlanmasinda beni cesaretlendiren akademik danismanim Prof. Dr. Bahar Güntekin’e ve meslektasim Dr. Ebru Yildirim’a da tesekkür ederim” seklinde konustu.

Projede emegi geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, “Üniversitemizde bölgemizden baslayarak ülkemizin öncelikleri dogrultusunda çalismalar yapmaya özen gösteriyoruz. Üniversite olarak yaptigimiz çalismalarla bilim dünyasina deger katmaya ve üretileni insanlik yararina sunmaya gayret ediyor, bu yöndeki çabamizi her geçen gün artirmayi basariyoruz. Bu düsüncelerle gayretleri dolayisiyla Ögr. Gör. Samet Çelik’i tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile