Madencilik Komisyonu'ndan Bursa Valiliği'ne Ziyaret

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Madencilik Sektörü İnceleme Komisyonu Başkanı Altan Karapaşaoğlu, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Madencilik Sektörü İnceleme Heyeti, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti. Komisyonda bulunan AK Parti Bursa milletvekili Altan Karapaşaoğlu, AK Parti Muğla milletvekili Mehmet Nilhıdır, BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti Zonguldak milletvekili Polat Türkmen, AK Parti Gümüşhane milletvekili Yahya Doğan ve AK Parti Gaziantep milletvekili Halil Mazıcıoğlu ziyarette hazır bulundu.

Vali Şahabettin Harput'un olmaması sebebiyle heyeti karşılayan Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, gelişmiş ülkelerde kalkınmanın temel motorlarından birisinin madencilik olduğunu söyledi. Türkiye'nin madencilik sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Usta, dünyada az bulunan ve Türkiye hatırı sayılır oranda rezervi bulanan madenlerin yeteri kadar kullanılamadığını ifade etti. Madencilik sektörünün GSMH içerisindeki oranının 2.6 milyar dolarla yüzde 2'lere tekabül ettiğini anlatan Usta, bunun yüzde 10'lara taşındığında kalkınmaya önemli bir destek olacağını kaydetti. Bursa'nın madencilik sektöründe de kapasitesi olan bir şehir olduğunu ifade eden Usta, komisyonların bu kapsamda Bursa'da çalıştığını dile getirdi.

TBMM Madencilik Sektörü İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa milletvekili Altan Karapaşaoğlu ise parlamentoda verilen 20 önerge üzerine komisyonun kurulduğunu hatırlattı. Hem sektörü dinlemeye hem de sahada dolaşmaya başladıklarını söyleyen Karapaşaoğlu, komisyonda uzmanların da yer aldığını, Türkiye'nin yanı sıra dünyadaki en ileri tekniklerle çalışan maden ocaklarından birkaçını da dolaşmayı planladıklarını belirtti. Türkiye'deki madencilik sektörünün daha çok mesafe alması gerektiğini ifade eden Karapaşaoğlu, "Gelişmiş ülkelere bakıldığında sanayilerinin altyapısında madencilik var. Madeni toprak altından çıkardıkları gibi uç ürünlere de dönüştürmüşler. Bizde hala madenler uç ürünlere dönüşmüş değil. Çıkardığımız gibi, sattığımız ürünleri uç ürünlere dönüştürdüğümüz anda hem istihdama çok büyük katkı sağlayacak hem ekonomiye katkı sağlayacak" dedi.

Bursa'ya ilk geldiklerinde kazanın meydana geldiği kömür ocaklarını ziyaret ettiklerini hatırlatan Karapaşaoğlu, "Eksiklikler uzmanlar tarafından tespit ediliyor. Raporlar birer ikişer geliyor. Bizim köklü bir şekilde madenciliğin üzerinde durmamız gerekiyor. Bu yüzden çalışmalarımız henüz başlangıç aşamasında. Tüm Türkiye'yi dolaştıktan sonra ödevlerimizi parlamentoya sunacağız. Parlamento da ilgili makamlara bunları iletecek. Hedefimiz, çevreye saygılı bir madencilik, madenciliğe de saygılı bir çevrecilik anlayışının oluşmasıdır" diye konuştu.

Kapatılan maden ocaklarında çalışanların mağduriyeti ile ilgili bir soruya Karapaşaoğlu, "İster Enerji Bakanlığı kapatsın, ister Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapatsın. O mağduriyetlerin giderilmesi noktasında Bakanlar Kurulu'nda kararlar alındı. Orada yaşayan insanların geçimlerini sürdürmeleri için gereken her türlü ödeme yapılacak. Meclis'te de bu konuda bir görüşme yapıldı" diye cevap verdi.

Uludağ'da atıl vaziyette bulunan maden ocağının ziyaret edilip edilmeyeceği yönündeki soruya ise Karapaşaoğlu, "Uludağ'da, metalin elde edilmesi için gerekli olan wolfram isimli bir maden bulunuyor. O madenin çalıştırılması için çeşitli zorluklar var. Uludağ bilindiği gibi eski bir yanardağdır. Birtakım sıkıntılarla karşılaşılıyor. Ayrıca madenin bulunduğu alan milli parktır. Turizm bölgesine zarar vermeden maden çalışmalarının nasıl yapılacağı yönünde birtakım çalışmalarımız var" dedi.

Komisyonda bulunan BDP milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'de maden sektörünün gelişmesinin önemli olduğunu anlatarak, "Enerjiye bağımlı bir ülke olduğumuz biliniyor. Yüzde 95 oranında ithal enerjiyle çarklarımız dönüyor. Biz madencilik sektörünün hem fotoğrafını almak hem çevre ve yaşam hakkıyla dengesini oluşturmak için ülkemizin dört bir yanında çalışacağız. Ege ve Marmara'dan sonra başkanımızı Şırnak'taki Cudi petrol kuyularına götüreceğiz. Türkiye'deki maden kazalarının oranı binde 92'dir. Bunu nasıl dünya standartları olan binde 20'lere indirebiliriz, daha güvenli bir sektör yapabiliriz, bunun çalışmasını yapmalıyız. Madencilik sektörünü tabiatı tahrip etmeden daha verimli çalışır hale getirmeliyiz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile